Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Sunday, June 24, 2007

Despre a primi şi a oferi


"Secretul pentru a fi iubit constă în a fi plin de iubire, iar secretul pentru a fi plin de iubire constă în a fi lipsit de egoism."
-J.G.Holland-

Este un subiect vechi de când lumea, şi totuşi la fel de puţin înţeles. Am ales acest citat "prozaic" pentru a-l ilustra, tocmai pentru a arăta universalitatea lui. Chiar şi acum, după mii de ani, există în natura umană tendinţa de a crede că se poate primi mult oferind puţin, sau chiar deloc. Ce-i drept, această credinţă, sau tendinţă, se bazează pe ideea creştină a dăruirii necondiţionate a celuilalt. Adevăraţii creştini dăruiesc necondiţionat - se ştie - şi atunci, ceilalţi (oare care sunt ceilalţi?) pot primi darul lor oricum. E adevărat, în teorie, dar în practică, lucrurile stau puţin altfel. Şi aceasta, pentru că aşa a vrut Dumnezeu. Fiindcă, El este şi un Dumnezeu drept, deşi dreptatea nu se arată întotdeauna conform criteriilor noastre logice umane.
Deci, să luăm un exemplu de astfel de dăruire necondiţionată: mama şi copilaşul ei. Mama, se ştie, dăruieşte necondiţionat: iubire, hrană, ocrotire, absolut totul. Teoretic, copilul ar trebui doar să primească. Şi totuşi, în practică, trebuie să dăruiască şi el ceva, altfel "circuitul" nu mai funcţionează. Dar, ce poate el dărui? Lucruri mărunte: iubire, ascultare... Fără ele, mama şi-ar irosi energiile în mod inutil, ar deveni din ce în ce mai obosită, iritabilă, din ce în ce mai puţin capabilă să-şi îndeplinească "slujba" dăruirii necondiţionate. Şi, în cele din urmă, lipsa acestor lucruri mărunte s-ar răsfrânge tot asupra copilului. Deci, sistemul implică un feedback, ca multe altele din natură! Şi, analizând astfel, găsim acelaşi mecanism în toate situaţiile de "dăruire necondiţionată".
Chiar şi în relaţia om-Dumnezeu, lucrurile nu stau mult diferit. Desigur, El ne iubeşte pe toţi la fel, şi se ocupă de toate nevoile noastre. Teoretic, ar trebui să nu mai facem absolut nimic, ci doar să aşteptăm ca El să ne satisfacă cerinţele. Dar... cum stau lucrurile în realitate? (Exista şi vorba aceea românească despre faptul că El îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă.) Desigur că El ne ajută şi ne iubeşte, dar ne cere să fim parteneri la propria noastra bunăstare. Ne-a dat nişte "instrucţiuni" de comportament în cărţile sfinte, nişte pilde prin Fiul său şi alţi trimişi ai Săi, şi noi trebuie mai întâi să "respectăm regulile" şi să ne facem partea noastra. Mântuirea nu se acordă în mod gratuit!! Chiar dacă El ne iubeşte necondiţionat.
Dar, oare cum era înainte de Iisus, dacă acum lucrurile sunt atât de complicate? Era, oare, mai simplu? Într-un fel, era simplu: legea cauzei şi a efectului. Adică, primeai ceea ce dăruiai, şi invers, şi astfel am ajuns de unde am plecat. Se pare că niciodată în decursul istoriei nu a existat vreun moment diferit ca esenţă în privinţa acestei probleme.
Aceste lucruri sunt atât de simple, şi de comune, s-ar putea plânge unii, de ce să le mai ascultăm din nou? Poate, pentru că în ziua de azi oamenii reţin mai mult lucrurile complicate, şi le uită pe cele simple. Sau, lucrurile simple nu mai au farmec şi savoare, şi de aceea căutăm lucruri din ce în ce mai dificile, şi teorii tot mai complexe, care să ne mulţumească intelectul. Fiindcă trăim încă în epoca intelectului, a căderii în materie. Da, şi intelectul face parte tot din materie, aşa spun textele esoterice! Şi epoca în care trăim, în ciuda exploziei tehnologice, este încă una de declin: acea Kali-Yuga indiană. (Voi vorbi o dată şi de epocile umanităţii, văzute prin prisma filosofiei esoterice.)
Dar, ca să nu plictisesc, mă voi opri aici. Oricum, lucrurile trebuie trăite, şi nu vorbite.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...