Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Sunday, August 12, 2007

Despre Dumnezeu, adevar si alte ganduri

Rasfoiam deunazi , fara un gand anume, cartile a doi filosofi ( sau, sa le zic mai bine, ganditori?) romani crestini: Tutea si Noica. Ambii sunt pentru mine prilejuri nesecate de liniste, regasire si mirare. Mirare ca unele adevaruri au putut fi atat de bine "incrustate" in cuvinte. Si, ca ele se regasesc mereu la aceeasi valoare si prospetime. Cu adevarat, "Logosul este cel care vorbeste prin unii legislatori si filosofi", dupa cum frumos spune pr.G.Coman. Si, iata "raspunsurile" pe care le-am primit la unele dintre gandurile mele:

"Se spune ca intelectul e dat omului ca sa cunoasca adevarul. Intelectul e dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul, ci ca sa primeasca adevarul."

"Am avut reveletia ca in afara de Dumnezeu nu exista adevar. Mai multe adevaruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este egal cu nici un adevar. Iar daca adevarul este unul singur, fiind transcendent in esenta, sediul lui nu e nici in stiinta, nici in filosofie, nici in arta. Si cand un filosof sau un om de stiinta, sau un artist, sunt religiosi, atunci ei nu se mai disting de o baba murdara pe picioare care se roaga maicii Domnului."

"Stiinta si filosofia greaca sunt foarte folositoare, dar nu mantuitoare. Prima carte mantuitoare si consolatoare pe continent - suverana - e Biblia."

"Daca Biserica ar disparea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar disparea si omul."

"Cusurul utopiilor nu sta in constructia lor, ci in faptul ca toate sunt realizabile. E un paradox, insa e adevarat ca paradoxul e limita pana la care poate merge inteligenta umana, dincolo de care apare nimicul."

"Cei care stau sub fluxul evenimentelor stau fie din orgoliu, fie din incapacitate de adaptare. Dar, de multe ori, adaptarea la imprejurari se cheama conformism[...]
Conformismul are la baza lasitatea. Te supui evenimentelor stiind ca nu le poti infrange; si nu-ti convine sa candidezi la eroism."

"Reactionar e cel vetust si invechit. Conservatorii mari nu sunt reactionari, pentru ca au de partea lor legile eterne ale lui Dumnezeu."

"Crestinismul este, pur si simplu. Despre crestinism, Bergson spune ca noi il respiram. Are materialitatea aerului. Noi suntem crestini fara sa vrem."

"Daca nu cunosti revelat, prin gratie divina sau inspirat, nu cunosti nimic."

"Am devenit ganditor crestin cand mi-am dat seama ca fara revelatie, fara asistenta divina, nu pot sti cine sunt, nici ce este lumea, nici daca am vreun sens sau nu. Nu pot sti de unul singur. Cand mi-am dat sema ca fara Dumnezeu nu poti cunoaste sensul existentei umane si universale."

"A fi crestin inseamna a cobori Absolutul la nivel cotidian. Numai sfintii sunt crestini absoluti."

"Sfantul are forta de coeziune a pietrei.
Un sfant poate fi si analfabet, dar e superior unui geniu, fiindca ideea de sfintenie e legata de ideea de minune[...]A fi sfant inseamna a fi suveranul tau perfect."

"Iisus Cristos este eternitatea care puncteaza istoria."

'Un mister care se leaga si se dezleaga devine o problema, si nu mai e mister."

"Suferinta ramane totusi cea mai mare dovada a dragostei lui Dumnezeu."

"E foarte greu, cand iti asumi responsabilitatea a ceea ce faci, sa te pui pe scris, fiindca scrisul te definitiveaza, in sensul ca te arata fara posibilitate de iesire."(321 vorbe memorabile ale lui Petre Tutea)

Cu adevarat, minunate cuvinte! De cate ori recitesc Tutea, imi vin in minte ideile de "intelectual veritabil" si "intelectual crestin". O singura "interventie" mi-as permite, legata de ultimul paragraf. Intr-adevar, zic eu, scrisul te "fixeaza", dar nici acesta definitiv. O fraza, o carte sau chiar o intreaga opera sunt expresia unor momente. Intrucat, nu exista nimic perfect neschimbator in lumea aceasta efemera, si cu atat mai putin ideile - fie ele bune sau mai putin bune. Numai daca e vorba de idei eterne...
Acum, iata ce "mi-a spus" si Noica - un alt 'frate de suflet" pentru mine:

"
Fie-ti mila de altii:traieste frumos, invata mult, creaza bine - trebuie sa spui fiecarui om tanar. Altii au nevoie de implinirea ta la fel de mult ca tine."

"Orice sfat dat cuiva apropiat e impur: te priveste si pe tine. Dar trebuie sa-l dai, daca trimite mai departe pe celalalt, daca-l sporeste."

"Oamenii de azi nu sunt apropiati unul de altul de un liant, ci de un conectiv."

"Dragostea e o inchidere ce ramane inchisa; iubirea, una ce se deschide."

"Tot ce e mai impur in om, mai incarcat de toate josniciile, constiinta, e in acelasi timp si principiul lui cel mai pur."

"Cand se va citi in constiinte, asadar cand ne vom vedea interiorul cum ne vedem exteriorul, atunci vom fi cu adevarat curati si pe dinanuntru. Nu vom putea aparea altfel, cum nu aparem acum unii inaintea altora decat spalati si decent imbracati. Atunci "se cade " si "nu se cade" vor triumfa deasupra oricaror imperative morale."

"Ceea ce-ti cer oamenii e nespus mai putin decat ce-ti ceri tu. Ei nu vor decat sa joci un rol. Tu vrei sa scrii o piesa."

"Sunt trei tipuri de adversitate: razboi - sport - dialog. In primul trebuie sa invinga unul. La al doilea idealul este sa nu fie invingatori si invinsi. La al treilea, sa fie invinsi amandoi."

"Promisiunile gandului sunt mai mari decat desfatarile lumii. Numai ca gandul nu-si tine intotdeauna promisiunile."

"Ce i s-a luat omului de azi e totalitatea."

"Trebuie o logica in care contradictiile nu desfiinteaza, asta-i tot."

"De ce nu poate fi repudiata filosofia? Pentru ca singura pastreaza aceasta sansa, de a spune ce nu se stie inca...De a spune ceva cand nu mai este nimic de spus..."

"O intalnire cu neantul...Esti ceea ce isi pastreaza pretul atunci."(C.Noica - Carte de intelepciune)

Poate ar fi bine sa mai "gustam " din cand in cand filosofie...si, desigur, crestinism! Poate ar fi bine...Nu ma hazardez sa dau sfaturi absolute, stiu ca fiecare are propria sa "carare". Pentru unii, ea nu trece numaidecat prin "file de carte", sau nu prin aceleasi file de carte. Dar, prin Absolut trebuie sa treaca, oricum. Oricare i-ar fi forma...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...