Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Wednesday, August 1, 2007

Din mesajele protosinghelului Nicodim Mandita

Prima data am luat in mana o carte a domniei-sale cu totul si cu totul intamplator. Nu am fost niciodata adepta stricta a cartilor bisericesti. Dar, pot sa spun ca m-a cucerit orin intelepciune, simplitate si smerenie - trei insusiri care atat de greu se gasesc alaturate, mai ales la intelectualii veacului nostru (printre care ma numar si eu, din pacate). De altfel, adevarurilor enuntate de domnia-sa nici nu le-ar fi stat bine "incotosmanate" in cuvinte de prisos.
Iar ultimele dati cand am rasfoit cartile sale, am primit prin ele (ca prin orice carte pe care o deschid) sfaturi si mustrari pe care nu as fi vrut sa le aud. Nu din orgoliu, ci din durere, oboseala, abandon... Dar, se pare ca nici aceste motive nu sunt suficiente pentru a nu-ti mai indeplini slujba incredintata. ("Tu lucreaza doar, si Eu te hranesc - nu intreba de unde" - spune Patericul.)
Asadar, ca sa nu ma lungesc, iata ce spune "Glasul adevarului" - un subcapitol al cartii sale - traducere dupa Lamennais :
"- Nu ma vor asculta, Doamne.
- Nu te-ngriji de asta. Cei buni te vor asculta; si cuvantul tau, sapat, dar nevazut in inimile celorlalti, li se va arata cu totul viu [...]
- Doamne, stii bine ca sunt batran, fara putere si fara glas. Ingaduie credinciosului tau supus sa se odihneasca putin inainte de a pleca.[...]
- Dar tocmai de aceea n-ai vreme de pierdut.[...] Nu cauta odihna acolo unde ea nu este.; ea va veni la vremea ei. Adu-ti aminte de acei care, culcandu-se in mormant, si-au pus sabia sub cap.Sabia este capatatiul celor tari.
- Voi merge, Doamne, ori unde vei voi Tu sa merg; voi indeplini cu sfintenie tot ceea ce Tu-mi vei porunci; voi lupta pentru dreptatea Ta pana la ultima suflare.
- Mergi, dar, si nu avea teama de nimic."
Acest mesaj e, de fapt, unul universal. Fiecare a cunoscut cate o "noapte a vietii sale", cate un moment in care parea mult mai usor sa lasi teatrul vietii sa se desfasoare singur, sau cu alti actori. Dar, se pare ca nu acesta e planul Lui in legatura cu noi toti. Fiecare trebuie sa ne jucam rolul incredintat, si n-avem voie sa trisam.(Dupa cum spune si Coelho in "Al cincilea munte : "Nu vor sa mearga? Atunci se vor satura stand.")
Si, apropo de odihna, si de dureri, iata un minunat capitol care vorbeste despre acestea : "Ingerul luminii". El incepe cu o adunare cereasca, la care participa Iisus, sfintii, mucenicii si profetii. Scopul acesteea era de a gasi o cale prin care oamenii sa fie ajutati din nou, intrucat durerile lor erau prea mari. Si, Iisus s-a gandit sa cheme Ingerul Luminii (un inger neasemuit de frumos, care raspandea "o lumina de foc, pe care ochii oamenilor n-o pot vedea,fiindca ochii trupului nu sunt de-ajuns", si avea fata acoperita cu un val alb.) Iata mesajul incredintat ingerului :
"Tu ai fost altadata pe pamant, acoperit cu valul des al misterelor religiei, si oamenii nu te-au vazut. Totusi, ai adus mari servicii, pentru ca ai creat jertfa, renuntarea, datoria, credinta, nadejdea si mila, care sunt cele dintai trepte la tronul Iubirii Divine.Tu vei merge iar pe pamant, dar cu fata descoperita, si vei spune oamenilor :
Biruinta sufletului si implinirea fagaduintelor se apropie.Cresteti pe copii vostri in scoala iubirii si veti putea face minuni.Dar tineti bine minte, nu se pune petec nou la haina veche.Deci, oamenii care sunt robi ai averilor au lanturi groase de picioarele lor si nu pot urca sa vada zorile libertatii si ale iubirii universale.Botezati pe copii cu foc si cu Duhul Sfant si fagaduintele Evangheliei se vor implini, iar voi veti gusta o fericire ce nici n-ati visat vreodata. Mergi, copilul meu, vei intalni pe pamant impotrivire, dusmanie, dar cel putin fii sigur ca nu te vor arde, nici nu te vor rastigni..."
Si ingerul a plecat, si-a scos valul, dar tot nu-l vedea nimeni (fiindca "ochii trupului nu erau de-ajuns", dupa cum s-a spus anterior).
Mergea pe langa copilasi, si se ruga pentru ei. Le vorbea si parintilor lor, dar unii credeau ca auzeau vorbe goale, sau ca le voia cineva raul.
Vedea scris pe statui cuvantul "Fratie". Se intreba atunci de ce se urasc oamenii.Ar fi fost mult mai bine sa puna fratia in inimi!
Mergea prin biblioteci si vedea prin toate cartile idei nobile si inaltatoare, in cuvinte ce se apropiau mult de cele ale lui Iisus. "Fiul lui Dumnezeu era slavit, educatorii, scriitorii, filosofii scriau si predicau iubirea, fratia, cinstea si dreptatea.`Ciudat - zicea ingerul - dragostea e in tot locul pe dinafara, unde nu trebuie`."
Ingerul mergea peste tot si le striga sa isi schimbe educatia, sa ii invete pe copii adevarurile Evanghelice : ca dupa pocainta si jertfa, vor avea libertate, bucurie, mantuire."Invatati pe copii calea lui Iisus".
Intr-un tarziu, se intoarse in cer si, ingenunchind la picioarele lui, ii spuse aceste lucruri lui Iisus:
"Doamne, ma intorc asa cum m-ai trimis. Oamenii sunt tot ca acum 2000 de ani, cand Te-au rastignit.[...]Nu am facut nimic din ce trebuia sa fac."
Si atunci, povestea spune ca Iisus si cerul intreg au plans, gandindu-se ca vor trebui sa mai treaca inca multi ani pana ce Evangheliile sa fie cu adevarat intelese.
Dar, nu stiu de ce, eu nu sunt atat de pesimista. In ciuda durerilor si incercarilor vietii, cred ca sunt oameni care le inteleg cu adevarat, si altii care incep sa le inteleaga. Poate ca unii nici macar nu le-au citit, dar le traiesc mesajul.Si, mai cred ca viata si vorbele lui Iisus au deschis o fisura, initial mica, dar cu timpul tot mai larga, pana ce a devenit o bresa serioasa in "carnea timpului".Nu ma refer la extremismele religioase, ci la adevaratul crestinism - ilustrat de sfinti si mucenici.
Si, cred si ca o mica fisura exista in sufletul fiecaruia dintre noi.Chiar daca initial nu prea o simtim, sau, daca o simtim - ne deranjeaza! Ne deranjeaza, pentru ca ne face sa privim inauntru...Dar, ea exista, vrem, nu vrem, si cu timpul, se va largi...cat va permite harul pentru fiecare!

Leann Rimes - Amazing Grace"Nimic nu e mai dureros in aceasta viata decat a te lupta sa dobandesti dragostea lui Hristos. Este o lupta de dimensiuni cosmice."(Arh.Sofronie Saharov)

2 comments:

  1. doresc sa cumpar cartea Explicarea Sfintei liturghii (Nicodim Mandita),ma poate ajuta cineva,unde o gasesc?

    ReplyDelete
  2. Din pacate, eu nu iti pot fi de folos, pentru ca nu mai sunt in tara. Dar incearca pe la manastiri, acolo sunt multe carti din acestea de vanzare.
    Sau poate, cineva dintre cititorii nostri sa stie mai multe !

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...