Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Sunday, March 9, 2008

Un subiect vechi...si totusi mereu nou

Despre ispite

Poate ca acum, in apropierea Pastilor, e un timp mai potrivit pentru a vorbi despre ispite. Sau poate ca, timpul potrivit e atunci cand ti-l faci!
 Deci, ce caracterizeaza o ispita? Cum o recunosti? Daca am sti sa raspundem la intrebarea aceasta, am fi cei mai intelepti, si n-am mai gresi niciodata! 
Lasand la o parte definitiile clasice, voi raspune printr-un fel de "definitie " negativa, dar sugestiva:
"DACA ISPITA AR AVEA GUSTUL CHININEI, AM FI TOTI SFINTI."(Vasile Ghica)
Deci, o ispita este ispita tocmai pentru ca e "dulce", si pare sa iti ofere tot ce iti doresti. De fapt, poate chiar iti ofera, dar pe termen scurt, iar apoi, trezirea e mai dureroasa! "Unele cai par bune in ochii omului, dar capatul lor sunt caile mortii." (Intelepciunea lui Iisus Sirah)
Ce poate constitui o ispita? Practic, orice iti doresti, si n-ai putut avea. Pacatul incepe atunci cand incepi sa iti doresti prea mult, incat sa fii in stare de orice sacrificii pentru a obtine "obiectul" dorit (vezi "Faust" ) . Si, mai ales cand iti doresti atat de mult, incat sa uiti de "ascultare"!
"Ascultare fata de cine ? Fata de ce?" veti intreba. Raspunsul e simplu: fata de legile si normele divine. In Biblie si in alte Carti sfinte, El ne-a lasat un set de "instructiuni". Daca le respectam, ne va fi bine, daca nu, nu prea!
Din cate se vede, totul e simplu...in teorie! Dar, viata e atat de complexa, si lectiile ei atat de variate! De cele mai multe ori, noi vrem sa ascultam, dar problema consta in identificarea ispitei! "Asa ceva nu poate fi o ispita, e prea frumos!" Hmmm...sa ne amintim"definitia" de mai sus!
Si, iata ce spune si Serghei Lazarev: "Diavolul nu e prost, dimpotriva, e foarte inteligent. A devenit inger cazut cel mai inteligent si mai plin de capacitati dintre ingeri, tocmai pentru ca si-a pus inteligenta si capacitatile mai presus de ascultarea de Dumnezeu." (citat aproximativ)
Si atunci...ce putem face ? Pot spune doar ce fac eu : ma rog, si cer ajutor, si atunci "vantul si valurile se linistesc". Si, apoi, vad totul cu atata claritate!
Si acum, dragii mei, din nou, Paste fericit, si sa rezistati ispitelor!

P.S. Nu e nimic din cele spuse mai sus pe care sa nu le fi trait. De aceea mi-am permis sa vorbesc.
07 aprilie 2007

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...