Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Saturday, January 10, 2009

Mântuirea prin celălalt

Am vorbit, in urma cu un timp, despre extraordinara viata a unui crestin indian: Sundar Singh. Pe langa marile evenimente ale vietii sale, el a avut si nenumarate intamplari mai mici, dar la fel de pline de semnificatii, care i-au dovedit, lui si celorlati, harul revarsat din plin in viata sa.
O astfel de intamplare, relatata tot de protos. Nicodim Mandita, a avut loc pe cand traversa muntii Tibetului. Deodata, vede un om prabusit in zapada. Era inghetat aproape in totalitate. In mod sigur, daca l-ar fi lasat acolo, ar fi murit! Pe de alta parte, el-insusi era inghetat, si un efort in plus l-ar fi vlaguit excesiv.
Dupa o scurta ezitare, s-a hotarat totusi sa urmeze porunca lui Hristos privitoare la iubirea aprapelui, si l-a luat in spate. Desi se astepta sa fie foarte greu, totusi nu a fost chiar asa! Mai mult, dupa un timp, cele doua trupuri s-au incalzit unul de la celalalt, si situatia a fost chiar mai buna. Ajungand in sfarsit, la un adapost, a realizat ca, daca nu l-ar fi ajutat, nu era sigur daca el-insusi nu ar fi murit inghetat pe drum. Salvandu-i celuilalt viata, si-a salvat-o, in acelasi timp, pe a sa!
Cu intelepciunea daruita de har, a inteles ca si aceasta intamplare era un semn al unei realitati mai profunde. Domnul voise sa ii spuna ca te poti mantui numai mantuindu-l si pe celalalt. Si atunci, dupa cum spune Sf. Serafim,"pentru cei ce primesc harul, toate sunt usoare."
Inchei aici, lasandu-va pe dv. sa trageti concluziile privitoare la propriile vieti. Il voi mai lasa doar pe André Malraux sa isi spuna parerea, care pare sa fi izvorat din acelasi gen de cunoastere, fara limite temporale, sau spatiale:

"Contrariul umilintei si al mortii nu e libertatea, e fraternitatea umana." (André Malraux)


2 comments:

  1. frumoasa intamplare,amara si-n acelasi timp dulce.

    ReplyDelete
  2. Până la urmă, e dulce!:)

    Mulţumesc de trecere!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...