Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Thursday, January 8, 2009

Sf. Ioan Scărarul


După cum am promis, voi încerca să spun câteva cuvinte despre viaţa unui sfânt bine-cunoscut creştinătăţii răsăritene şi nu numai, a cărui operă de căpătâi: "Scara raiului, sau sfintele nevoinţe ale desăvârşirii" a constituit un fel de "manual" al devenirii întru Hristos pentru mulţi nevoitori creştini.
Sfântul s-a născut în anul 579 în Grecia, fiind prăznuit de Biserica ortodoxă la data de 30 martie. A primit o educaţie aleasă, cunoscând toate textele filosofice şi de înţelepciune apărute până la acea vreme. Din această pricină mai este denumit şi Ioan Scolasticul. El face, deci, parte, dintre sfinţii "învăţaţi", alături de Sf.Vasile cel Mare, Sf. Atanasie, Sf. Nicolae, ş.a. Totuşi, viaţa acestui sfânt, ca şi a celorlalţi suspomeniţi, constituie o demonstraţie vie a puterii harului, dincolo de învăţătura omenească.După cum spune un alt sfânt, de data aceasta modern - Sf. Paisie Aghioritul - "atunci când învăţătura este pusă în slujba harului, poate da roade duhovniceşti minunate."
La vârsta de numai 16 ani, el merge în pustiul Sinaiului, unde îşi va petrece tot restul vieţii. La 20 de ani este tuns în monahism de către stareţul său, părintele Martirie. După 19 ani, la moartea învăţătorului său, se retrage într-un loc şi mai pustiu, şi petrece în acest loc 40 de ani, în continuă nevoinţă, înaintând în acelaşi timp în înţelepciune şi sfinţenie. Se cunosc şi unele minuni săvârşite de el în această perioadă, cum ar fi izbăvirea unui frate de duhul desfrânării prin puterea rugăciunii sale (nu trebuie să ne pară puţin lucru o asemenea "vindecare" ce nu este accesibilă astăzi nici terapeuţilor cu diplomă!), precum şi salvarea ucenicului său, Moise, de la moartea prin căderea unei stânci. Acesta dormea sub o stâncă, iar Duhul Domnului i-a arătat lui Ioan că acea stâncă se va prăbuşi, de aceea el i-a apărut ucenicului în vis, prevenindu-l. Spre sfârşitul vieţii, este numit egumen al muntelui Sinai, ca o încununare a întregii sale smerenii şi nevoinţe.
Dar, cea mai importantă realizare a vieţii sale, alături de desăvârşirea propriului suflet, este scrierea sa: "Scara raiului".
El a ales titlul acestei lucrări pornind de la acea scară a raiului pe care ar fi văzut-o în vis patriarhul Iacov la Betel, după lupta cu îngerul. În concepţia sa, scara are 30 de trepte, după numărul anilor pe care îi avea Mântuitorul atunci când s-a botezat de către Ioan. Lucrarea descrie, în fapt, lupta pentru înfrângerea tuturor "patimilor sufletului" şi a "pornirilor fireşti", în urcuşul spre desăvârşire. Ea dovedeşte, pe lângă cunoaşterea teologică aprofundată, şi o fină cunoaştere psihologică, fiind utilă chiar şi în zilele noastre celor doritori a "urca scara". Touşi el avertizează în acelaşi timp că, pe măsura urcării pe scară, căderea este mai primejdioasă.
În întregul său, "Scara" reprezintă, după cum am mai spus, un "manual al desăvârşirii", sau în alte cuvinte - pentru a folosi o denumire mai adecvată timpurilor noastre - al "educaţiei sufletului".
Minunate sunt şi cuvintele sale de înţelepciune, din care vă dăruiesc câteva, în încheiere, spre luminare şi folos:

"Cel ce iubeşte pe Dumnezeu, a iubit mai înainte pe fratele său."
"Dumnezeu este iubire, iar cel care încearcă să îl definească este un orb care încearcă să măsoare nisipul de pe fundul mării."
"Dragostea, eliberarea de patimi, şi înfierea noastră de către Dumnezeu, nu se deosebesc între ele decât după nume."

2 comments:

  1. intradevar!"cel care încearcă să îl definească este un orb care încearcă să măsoare nisipul de pe fundul mării."
    cat suntem de orbi

    ReplyDelete
  2. Unii mai începem să vedem, aşa, ca prin ceaţă...:)

    Sfinţii au fost oameni care au trăit la alt nivel. Putem să ne închipuim, dar nu şi să simţim cum au fost ei cu adevărat. Vom simţi numai când vom ajunge acolo...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...