Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Sunday, May 31, 2009

Un nou înţeles al Evangheliilor - "Şi viaţa veşnică este aceasta..."Textul comentat astăzi de maestrul Aivanhov este fragmentul introductiv din Ioan 17: 17.1-3, numit şi Rugăciunea lui Iisus. Întrebarea pe care şi-o pune maestrul - de fapt, ne-o pune nouă, tuturor - este, cum anume credem noi că o cunoaştere, fie şi a lui Dumnezeu, poate dărui viaţa veşnică. Domnia-sa trece în revistă modalităţile clasice de "cunoaştere" religioasă: prin studiul unor tratate teologice, filosofice, alchimice, etc. Dar, nici una dintre aceste cunoaşteri nu par a aduce nemurirea, oricât ar fi ele de aprofundate. Apoi, mai există şi alte cunoaşteri: filosofice, psihologice, ştiinţifice - dar, nici acestea nu se apropie, cât de cât, de acest deziderat! Dealtfel, domnia-sa remarcă faptul că aceia care îşi petrec întreaga viaţă încercând să cunoască tot felul de lucruri, şi trecând prin tot felul de experienţe, se pot uşor pierde printre obiecte şi realizări, fără să ajungă, de fapt, nici la adevărata cunoaştere, şi nici la adevărata împlinire.
Şi atunci, cum putem explica aceste versete evanghelice? Ce înseamnă, de fapt, "a cunoaşte", în accepţiune evanghelică? Se poate observa uşor că această cunoaştere nu se referă la intelect. Desigur, intelectul are rolul lui, şi trebuie şi el sublimat, în drumul nostru spre sfinţenie - ca şi celelalte structuri - dar, în Evanghelii, şi în Biblie în genere, cunoaşterea înseamnă fuziune. "Cunoscându-L pe Dumnezeu, Îl iau la mine", după cum spune Meister Eckhardt. Dar, pentru aceasta, ar trebui, cumva, să începem să "vibrăm în armonie" cu El, să fim pregătiţi pentru a-L primi. Nu putem cunoaşte decât acele lucruri care vibrează la unison cu noi, acesta este o lege spirituală. "Dacă dorim să cunoaştem Spiritul cosmic, va trebui să-L lăsăm să penetreze în noi." Adică, după cum spun cărţile duhovniceşti - să ne pregătim pentru a primi Duhul Sfânt.
Modalitatea acestei pregătiri, şi primiri, este însă cea care ridică întrebări. Maestrul ne spune, simplificând, că fiecare element al nostru trebuie să fie pregătit să se deschidă, pentru a primi elementele spirituale superioare: Inima (adică, structura emoţională), să se deschidă prin puritate; intelectul, prin Lumină; sufletul, prin Iubirea Divină; şi spiritul, prin Forţa spirituală. Astfel, întregul nostru va fi pregătit să realizeze în plan material Voinţa lui Dumnezeu.
Întrucât am pomenit că, pentru a ne putea deschide aceste structuri, trebuie să ne pregătim cumva, vom spune câteva cuvinte şi despre această pregătire. În toate religiile şi căile spirituale ale omenirii, această etapă este numită purificare, sau despătimire. Maestrul ne spune că există două modalităţi pentru acestă purificare: fie prin razele Soarelui Spiritual - adică, urmând o cale spirituală, şi acceptând tot ceea ce poate aduce aceasta; fie coborând sub pământ - adică, trecând prin tot felul de încercări şi presiuni nedorite - pentru cei care nu vor să accepte calea spirituală.
Iar rezultatul final al acestor procese- cunoaşterea lui Dumnezeu - înseamnă, de fapt, a vibra la unison cu El, sau a trăi în trupul nostru o viaţă divină.
Vom mai spune doar câteva cuvinte despre viaţa veşnică - pentru a înţelege ce obţinem, de fapt, prin această cunoaştere. Maestrul ne spune că viaţa veşnică nu e totuna cu eternitatea, sau cu nemurirea. În viziune evanghelică, viaţa veşnică se referă mai mult la o calitate a vieţii. Viaţa veşnică este o stare de conştiinţă, în care viaţa este pe deplin trăită şi asimilată, la modul divin. Poate nu ar fi greşit să facem o analogie între acestă sintagmă şi Împărăţia cerurilor - care trebuie, deasemenea, să se afle înăuntrul nostru. Deci, obţinerea vieţii veşnice se poate realiza în orice moment, prin legarea de principiul Divin - prin rugăciune, meditaţie, şi contemplaţie, şi printr-un mod de viaţă corespunzător. Sfinţii sunt cei care au obţinut viaţa veşnică, la fel cu mulţi credincioşi necunoscuţi, dar care au trăit pe deplin principiile religiei lor, şi le-au încorporat în ei-înşişi.
Capitolul este mult mai amplu, dar cred că am reuşit să schiţez măcar, principalele sale idei. Şi, în încheiere, vă ofer câteva cuvinte ale unui sfânt filocalic, care par a rezuma - deşi parţial - un fel de veşnicie în trup material:

"Prin trup, omul este muritor. Dar, prin minte şi cuvânt, nemuritor." (Sf. Antonie cel Mare)

7 comments:

 1. si pas cu pas , descopar, te descopar...neobosita , de mana in credinta
  aceeasi,

  ReplyDelete
 2. Draga Brandusa, acest blog este unul dintre cele mai vechi ale mele, din vremea cand abia descopeream calculatorul. Un timp, am scris articole special pentru blogspot (cele din primii ani), apoi, am inceput sa pun mai mult preluari depe weblog, pentru ca nu mai am timp suficient sa scriu si pentru blogspot.
  Oricum, esti binevenita si aici! Te sarut!

  ReplyDelete
 3. -"un carte...doi carti!?!____ din profil...

  ReplyDelete
 4. D-le Nartip, nici chiar trezită din somn, sau bolnavă de aş fi, nu aş pune pluralul "doi cărţi" la substantivul "carte"!:))
  Am înţeles din profilul dv. că promovaţi limba română pe net, ceea ce este un lucru demn de toată stima. Şi eu fac acelaşi lucru, iar faptul că mai scriu şi în engleză înseamnă doar că vreau să promovez cultura şi cunoaşterea ţării noastre şi printre cei care nu ne cunosc limba. Poate veţi înţelege şi acest punct de vedere!
  Apropos de profil, acolo vorbeam de o singură carte: "Biblia".

  Mulţumesc de vizită, şi succes în misiunea pe care v-aţi ales-o!

  ReplyDelete
 5. -"un carte...doi carti!?!____ din profil...

  -Tocmai ca acest citat era din profilul dtale.In fond ce vrei sa spui prin felul in care ai raspuns?Era doar o atragere a atentiei in mod amical.Gresim toti/fiecare cate ceva.Important este ca avem posibilitatea sa corectam,iar daca greseala ramane,se permanentizeaza,nu concorda cu "aura" pe care ne-o atribuim...indiferent cat d arogant sau de caustic ne vom comporta.In rest,numai de bine.

  ReplyDelete
 6. D-le nartip, cu tot respectul, nu inteleg la ce profil va referiti, pentru ca al meu este in engleza, si nu are nici o referire la "un carte, doi carti". Cred ca dv. confundati profilul meu cu al altcuiva.
  Oricum, eu consider discutia incheiata aici. Indiferent de "aurele" fiecaruia!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...