Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Saturday, May 9, 2009

Un nou înţeles al Evangheliilor - Potolirea furtunii


În acest capitol, maestrul ne vorbeşte despre un fragment-cheie al Evangheliei după Marcu - 4.35-41:

35
In* aceeasi zi, seara, Isus le-a zis: "Sa trecem in partea cealalta."
36 Dupa ce au dat drumul norodului, ucenicii L-au luat in corabia in care se afla, si asa cum era. Impreuna cu El mai erau si alte corabii.
37 S-a starnit o mare furtuna de vant care arunca valurile in corabie, asa ca mai ca se umplea corabia.
38 Si El dormea la carma pe capatai. Ucenicii L-au desteptat si I-au zis: "Invatatorule, nu-Ti pasa ca pierim?"
39 El S-a sculat, a certat vantul, si a zis marii: "Taci! Fara gura!" Vantul a stat, si s-a facut o liniste mare.
40 Apoi le-a zis: "Pentru ce sunteti asa de fricosi? Tot n-aveti credinta?"
41 I-a apucat o mare frica, si ziceau unii catre altii: "Cine este acesta de Il asculta chiar si vantul si marea?"

De fapt, exegeţii Bibliei nu îl văd a fi atât de important. Desigur, aici se relatează o minune săvârşită de Mântuitor, însă El a făcut nenumărate minuni, şi unele chiar mai apreciate de norod - cum ar fi vindecările, bunăoară. Ceea ce asigură valoarea acestui fragment este însă sensul său ascuns.
Este relatată aici o întâmplare oarecum banală: izbucnirea unei furtuni pe mare, în timp ce Iisus era adormit în barcă. Ucenicii, reacţionând la modul cel mai normal, s-au speriat şi s-au îngrijorat. De fapt, reacţia lor nu era chiar "normală", dar fiind faptul că ei nu erau simpli pescari, ci ucenici ai Mântuitorului, aflaţi sub protecţia Sa directă. Lucru pe care l-a subliniat şi El-însuşi când s-a trezit: "De ce sunteţi fricoşi? De ce n-aveţi credinţă?"
Însă, "furtuna", cu "vântul" şi "valurile" semnifică şi altceva. În viaţa fiecăruia dintre noi - şi, mai ales a celor care am ales o cale a slujirii - intervin la un moment dat furtuni. "Marea" - adică, emoţionalul sau astralul despre care am mai vorbit - este tulburată şi răscolită; iar vântul - unde "aerul" semnifică elementul mental, raţiunea practică - bate cu putere, într-o învălmăşeală de rafale. În aceste momente, oricât de greu ne-ar fi, nu trebuie să ne lăsăm în voia "elementelor", ci să ne amintim că Iisus "doarme în barca noastră." Chiar dacă e încă un copil, şi chiar dacă doarme, noi trebuie să avem încredere că El are puterea de a potoli valurile şi vântul. "Hristos din barcă" desigur că semnifică Sinele divin existent în fiecare fiinţă, şi prin care Hristosul evanghelic se poate manifesta oricând, dacă Îl rugăm cu credinţă.
De fapt, credinţa semnifică tocmai "a crede fără a vedea încă", "a crede fără dovezi". Noi trebuie să credem că, fie şi dacă El doarme, prezenţa Sa lângă noi, sau în noi, este o realitate. Tot ceea ce avem de făcut este să "Îl trezim" - printr-o viaţă dedicată poruncilor lăsate de El, şi prin rugăciune. Cu cât Îl vom trezi mai devreme, cu atât şi furtunile vieţii şi sufletelor noastre se vor potoli mai rapid. De fapt, în vieţile oamenilor obişnuiţi există uneori alternanţe de "somnuri" şi "treziri". Trece o furtună, apoi, dacă nu suntem atenţi, şi ne lăsăm în voia naturii noastre inferioare, El adoarme din nou. La următoarea furtună, va trebui, din nou, să Îl trezim - dar lucrul acesta va fi mai uşor, o dată ce am văzut că este posibil. Desigur, însă, că idealul ar fi să Îl trezim o dată pentru totdeauna!
În speranţa că aceste explicaţii ale maestrului Aivanhov vă vor fi de folos, închei prin câteva cuvinte ale Părintelui Paisie Aghioritul, care exprimă aceleaşi realităţi, însă în alt mod:

"Cu cât trăieşte cineva mai lumeşte, cu atât mai multă nelinişte câştigă. Numai lângă Hristos se poate odihni cineva, pentru că omul este creat pentru Dumnezeu; acolo este firescul lui, adică să se afle cu Dumnezeu." (Paisie Aghioritul)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...