Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Saturday, April 17, 2010

Despre timpul potrivit

Motto: "Zboară la timp, altfel îţi rămân aripile mici" (Vasile Ghica)


A fost odată un om care, mai demult, voind să facă o curăţenie generală în casă, a azvârlit apa dintr-o găleată veche. Numai că, pe fundul găleţii, se aflau şi nişte obiecte preţioase din casă, pe care el nu le băgase în seamă. După un timp, cineva i-a atras atenţia să recupereze acele obiecte, dar el nu l-a luat în seamă. "Pot să îmi confecţionez oricând altele noi", a spus el. Şi, a confecţionat altele, apoi le-a aruncat şi pe acelea, apoi, iar a achiziţionat altele...şi, tot aşa!
Până când, odată, văzând într-o reclamă nişte obiecte asemănătoare cu cele aruncate, şi văzând că erau considerate drept cele mai bune, s-a hotărât, în fine, să le recupereze. Între timp, îşi adusese aminte că şi el se simţise foarte confortabil atunci când le folosise. La largul lui, adică...
Dar, trist lucru! Obiectele respective erau acum vechi, ruginite şi deteriorate. Oricât le-ar fi lustruit, nu mai puteau fi recondiţionate! Şi, parcă nici ele nu se mai simţeau bine în casă, nu mai făceau parte din peisaj...

Ce poveste banală! s-ar putea spune. Aşa este, e o poveste banală, care ni se întâmplă multora! Ea se întâmplă ori de câte ori renunţăm - din diferite motive - la visele şi aspiraţiile noastre. Credem că le putem înlocui cu altele noi, şi uneori, chiar aşa şi este! Însă, există o regulă simplă: visele nu trebuie aruncate înainte de a-şi da întregul potenţial. Altfel, riscăm să rămânem împărţiţi, neterminaţi, şi să nu ducem la capăt nimic aşa cum trebuie. Sau, să ducem la capăt, dar în suflet să nu avem nici o bucurie! După cum spunea nu mai ştiu care autor: " O victorie căreia nu îi poţi culege roadele este echivalentă cu o înfrângere."

Uneori, din aceste motive, putem simţi nevoia să ne întoarcem la visele vechi. Însă, depinde de faptul dacă ele nu s-au învechit prea tare! Fiindcă, dacă s-a întâmplat astfel, şi chiar noi-înşine nu mai suntem cei de atunci, nici ele nu mai au vreo valoare! Nu poţi resuscita ceva ce a murit, sau pe care l-ai ajutat să moară... Nici nu-i putem învinui pe ceilalţi pentru asta! Ei nu au nici o vină, şi nici o obligaţie, legată de faptul că noi ne simţim singuri, săraci şi vrem "să ne recompensăm" faţă de visele vechi. Ar fi, de exemplu, ca şi cum i-am lua unui bărbat de patruzeci de ani o pereche de rotile, pentru că nu am apucat să îi luăm în adolescenţă!

Tot Biblia spune cele mai frumoase şi adevărate lucruri pe această temă. Ca întotdeauna...

"Pentru orice lucru este o clipă prielnică, şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer."(Ecclesiastul 3.1)

"Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El a pus în inima lor şi veşnicia, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."
(Ecclesiastul 3.11)


În concluzie, pentru ca visele să ne aducă împlinirea dorită, ele trebuie să fie frumoase şi la timpul lor. Atât! Dumnezeu nu spune multe lucruri...

8 comments:

 1. Si mie imi este dascal... "Ecclesiastul"...:)

  ReplyDelete
 2. Mi se pare că ştiam asta:), pentru că oamenii pe care El mi-i scoate în cale seamănă mult cu mine!:)

  Mă bucur că ai trecut pe aici!

  ReplyDelete
 3. Visele şi aspiraţiile noastre trebuie să fie, totuşi, posibile de realizat, pentru a avea şi satisfacţii reale ! Ele (visele şi dorinţele) depind şi de alte conjuncturi, pentru a se realiza la timpul lor !

  O seară plăcută !

  ReplyDelete
 4. Aşa este, d-le Radu, un lucru asemănător îl spunea şi Paulo Coelho! Oricine îşi doreşte să aibă un vis posibil, altfel, e doar o tragică irosire...Totuşi, intervine şi aici un "amănunt": cum ştim care vise sunt posibile, şi care nu, din moment ce visele sunt caracterizate tocmai de...fracţiunea de aparent imposibil?:)

  Mulţumesc pentru prezenţă, o seară frumoasă şi dv.!

  ReplyDelete
 5. Adevăr grăieși, ca întotdeauna.

  Numai bine.

  ReplyDelete
 6. Mulţumesc, Andrei! Şi tu grăieşti multe adevăruri!:) Tocmai de aceea preţuiesc eu blogul tău.

  Un weekend cu lumină!

  ReplyDelete
 7. amintirile ca si visele nu trebuie aruncate insa nu e usor sa le duci pana la capat
  fara satisfactia implinirii si a bucuriei degeaba visezi
  exista TIMPUL POTRIVIT pentru toate,
  spun asta dupa ce am numarat stelele intr-o noapte :)
  un weekend minunat!

  ReplyDelete
 8. Da, timpul potrivit este cheia! Am ajuns să ştim asta...Dar, greu este să înţelegem când vine acel timp potrivit!:) Poate de aceea ratăm unele vise, sau renunţăm la ele...

  Mă bucur că ai numărat stelele, înseamnă că nu ai pierdut timpul în acea noapte!:)
  O duminică minunată şi ţie!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...