Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Friday, April 2, 2010

Pilda samarineanului milostiv


Întrucât timpul nu-mi prisoseşte, din păcate, mă voi mulţumi doar să vă dăruiesc această minunată pildă, într-o relatare găsită pe net, lăsându-vă să găsiţi interpretările cele mai potrivite. Mie îmi este foarte dragă...


-să iubim pe toti oamenii-Iisus ne-a spus că cea mai mare poruncă este să-L iubim pe Dumnezeu din toate puterile noastre si pe aproapele nostru la fel cum ne iubim pe noi: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea
si intaia porunca. Iar a
doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti “(Mt.22:37-39).

Dar oare cine este aproapele nostru? Toti oamenii! Nu contează culoarea pielii, religia, nationalitatea; toti avem în noi chipul lui Dumnezeu, si de aceea trebuie să trăim în bună întelegere, ajutându-ne atunci când cineva se află în strâmtorare.

De altfel Domnul Iisus ne porunceste: “toate câte voiti să vă facă vouă oamenii, asemenea si voi faceti lor, că aceasta este Legea si proorocii”(Mt.7:12).

Pentru că oamenii din timpul Mântuitorului credeau că aproapele este rudenia, vecinul sau cel din acelasi neam,El spune următoarea pildă în care le arată cine este aproapele:

Luca cap.10

“30. Iar Iisus, raspunzand, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort.

31. Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi.

32. De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazand, a trecut pe alaturi.

33. Iar un samarinean, mergand pe cale
, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila,

34. Si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin, si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa
de oaspeti si a purtat grija de el.

35. Iar a doua zi, scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si, ce vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da.

36. Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari?

37. Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el. Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea.”

În vremurile acelea, samarinenii erau considerati un neam de păcătosi, iar evreii se fereau de ei. Dar, după cum am văzut, în pildă tocmai
un samarinean salvează viata omului aceluia.

Toti suntem datori să facem credinta noastră vie si lucrătoare prin fapte, ajutându-i pe cei care se află în nevoi, stiind că oricând si noi putem ajunge în situatia aceasta si, la rândul nostru vom astepta ajutorul semenilor nostri.

Deasemenea nu trebuie să uităm că, ajutând ne agonisim comori în ceruri, “unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta” (Mt.6:19-21).

8 comments:

 1. Paste bogat in intelepciune, suflet curat!
  Aprind lumanari alaturi de tine si gandurile tale!

  http://dianams.files.wordpress.com/2009/04/paste.jpg

  ReplyDelete
 2. Multumesc, suflet cald! Sa fie si pentru tine o lumanare de speranta si bucurie!

  Sarbatori fericite!

  ReplyDelete
 3. Multumesc, e doar un blog.:)
  Sărbători fericite!

  ReplyDelete
 4. Foarte frumos. Mi-am reamintit că sînt un samaritean uneori, alteori levit, de cele mai multe ori preot. Aşa e viaţa, o pildă.

  ReplyDelete
 5. Toţi suntem câte una sau alta, în diferite momente ale vieţii noastre! Ar însemna să ne amăgim, crezând că suntem doar samarineni...Ba uneori, suntem chiar şi omul căzut lângă drum, şi pe lângă noi trec mulţi preoţi şi leviţi. Aşa, învăţăm să le cunoaştem adevărata valoare.

  Mulţumesc pentru vizită, Ioane, şi regret enorm că abia am mai avut timpul necesar să intru pe site-urile mele. Pe la prieteni trec foarte rar, din păcate!

  Fie ca Sfintele Sărbători să îţi fi adus lumină şi linişte!

  ReplyDelete
 6. eu as trece mai des pe aici dar toate paginile tale se incarca foarte greu...

  ReplyDelete
 7. Multumesc, Elza, mi-e de ajuns sa ştiu că ai vrut!
  Mi-a mai spus cineva lucrul acesta legat de site-urile mele, si s-ar putea sa fie ceva...legat de anumite mesaje pe care le-am postat! Poate se încearca o usoara boicotare!:)
  Dar nu-i nimic, eu stiu ca prietenii mei raman ai mei!
  Te pup, si o saptamana frumoasa!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...