Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Sunday, October 24, 2010

Globalizare?

Ştiu că este o temă controversată şi susceptibilă de multiple discuţii. Ştiu că este chiar o temă incendiară, pentru unii. Din păcate...Eu nu vreau decât să îmi spun propria părere, bazată pe ceea ce simt a fi "îndrumarea interioară".
Aşadar, cei care aud termenul" globalizare" se împart în două categorii: adepţii fervenţi (destul de rari), şi adversarii declaraţi. Dintre adepţi fac parte, în primul rând, membrii păturilor conducătoare, şi care ar avea cel mai mult de câştigat în urma acestei "uniformizări benevole". Adversarii sunt ceilalţi membri, mai mărunţi, ai poporului nostru, şi pe pielea cărora se simt toate schimbările.

Imaginea aparţine postării de blog: http://pavel.romascani.ro/2010/01/13/ce-e-globalizarea/

Şi totuşi, paradoxal, nu sunt o adversară a globalizării! Globalizarea realizată corect - adică, la modul ideal - ar reprezenta însuşi idealul societăţii umane. O mare ţară planetară, fără graniţe, fără deosebiri economice prea mari între regiuni, fără interese mărunte locale. Fraternitatea universală, aşa cum se spune că ar fi domnit în Epoca de Aur a omenirii! Ar exista multiple avantaje legate de deplasare, de posibilităţile de muncă şi de instruire. Oricine, din orice colţ al lumii, ar putea merge liber, şi fără să plătească prea mult, pentru a munci sau învăţa în orice alt colţ al lumii. Toţi oamenii ar fi egali în drepturile politice şi sociale, toţi ar fi cetăţeni ai lumii.
Totul sună minunat dar... Iată că există şi un dar! Din păcate, în practică, idealurile îşi pierd poleiala, şi rămâne doar cartonul. Principala problemă ar fi: cine ar coordona această globalizare? Mai bine-spus, cine o coordonează, deja... Întrucât, aceia ar fi - şi chiar sunt - un fel de regi neîncoronaţi, în folosul cărora s-ar produce tot acest proces.
Fără graniţe? Da. Liberi? Mai puţin. Cipurile vor reteza cu totul puţina libertate rămasă. Toţi oamenii egali? Haida-de! Să îmi spună mie cineva că un botswanez va avea acelaşi statut cu un american. Sau, un român cu un englez, sau francez. Sau, că marile puteri economice vor ajuta cu totul dezinteresat popoarele mici să îşi depăşească dificultăţile economice. (Un exemplu ar fi ţara noastră - apropos de FMI.) Sau, că vor dipărea diferenţele dintre cei foarte bogaţi, şi cei foarte săraci. Atunci când voi vedea bogaţi renunţând la o parte din averi pentru a le da săracilor, voi putea crede că a coborât Cerul pe pământ! Din păcate, asta nu se va petrece prea curând...
În câteva cuvinte, globalizarea este un concept minunat, dar nu în felul cum a fost ea concepută şi pusă în practică. Oamenii - unii oameni cu putere - au deturnat acest concept în folosul lor. Ca de atâtea ori în decursul istoriei! De fapt, aceşti promotori ascunşi ai globalizării - mă refer la cei mari, care nu apar nici măcar pe scenele politice - urmează mai curând filosofia lui Nietzche. Conform acestuia, oamenii se împart în stăpâni şi sclavi. Morala de stăpân nu este aceeaşi cu morala de sclav. Stăpânii sunt un fel de "conducători înnăscuţi", cărora nu li se aplică legile morale comune. După el, creştinismul însuşi reprezintă "religia celor slabi".
De aceea, unii dintre aceşti conducători din umbră nici nu Îl numesc pe Dumnezeu Tată al nostru, ci doar Arhitect al Universului. Ca Tată, ar fi trebuit să aibă aceeaşi iubire pentru toţi oamenii. Ca Arhitect, El doar concepe planuri, care pot fi duse la îndeplinire de către oameni aleşi.

Şi, dacă tot am aluns la problema religiei, iată că trebuie totuşi să vorbim şi despre ecumenism, care ar fi un fel de "globalizare religioasă". Nu sunt adepta lui în întregime, dar nici o adversară fanatică. După părerea mea, toţi oamenii cu sufletul deschis, şi care Îl simt pe Dumnezeu aproape, practică un fel de "ecumenism". Adică, întrucât Dumnezeu este Unul, ei respectă toate formele de credinţă. Ei înţeleg că ele reprezintă modalităţi prin care Dumnezeu s-a revelat, la anumite intervale temporale, diferitelor popoare şi culturi. Desigur, noi considerăm şi simţim că această cale pe care mergem noi este cea mai bună. Şi, din moment ce ne-am născut în acest colţ de lume, şi am primit această religie, şi nu o alta, înseamnă că Dumnezeu a avut un plan pentru noi. Totuşi, nu ignorăm faptul că şi cei de alte credinţe simt şi cred acelaşi lucru. Şi, din moment ce ei sunt sinceri, şi aplică cu fidelitate codul religiei lor, nu îi putem vedea drept inferiori. Şi, orice modalitate agresivă de convingere a lor mai curând ne-ar îndepărta de Dumnezeu, şi de calea noastră. Dovadă "creştinarea" indigenilor din insulele Oceaniei, sau a amerindienilor. Cea mai bună metodă de convingere, în acest sens, trebuie să fie propria noastră viaţă, şi felul cum reies din ea principiile creştine. Ca să nu mai auzim afirmaţii ca aceea făcută de marele Gandhi: "Îmi place Hristosul vostru. Nu îmi plac creştinii voştri. Creştinii voştri sunt atât de diferiţi de Hristosul vostru."
Am mai auzit o controversă - stupidă din punctul meu de vedere- referitoare la faptul dacă trebuie, sau nu, să ne rugăm alături de cei de alte credinţe. Dacă rugăciunea este vorbire cu Dumnezeu, de ce ne-ar deranja faptul că şi alţii vorbesc cu El? Nu cumva ar semăna, în acest caz, rugăciunea noastră, cu aceea a fariseului din templu?

Aşadar, care ar fi concluzia: globalizare, sau nu? Răspunsul meu este: da...dar altfel! Cu totul altfel decât se face acum. La începutul timpurilor, se spune că Dumnezeu a amestecat limbile, la turnul lui Babel. Aceasta a reprezentat o pedeapsă pentru trufia oamenilor, care au crezut că prin propriile lor puteri vor reuşi să atingă cerul. Deci divizarea, împărţirea, nu a fost un lucru bun. Ar reieşi, în mod logic că un lucru contrar ar fi bun. Dar, nu ne spune nimeni cum s-ar putea realiza această reunire, ca să fie cu adevărat un lucru bun!
Totuşi, un lucru foarte uşor de înţeles este acela că ea ar trebui coordonată de aleşi divini, în felul lui Moise. Adică, de către oameni desprinşi de personal, care ar urma întrutotul poruncile divine. Aceşti oameni ar găsi căile cele mai adecvate pentru fiecare ţară, adaptate specificului ei. Nu ar aplica de-a valma, şi fără discernământ, aceleaşi legi economice pentru săraci şi bogaţi. Nu ar distruge specificul local, pentru a aplica "uniformizarea de la centru"! Nu ar distruge micile ferme şi gospodării ţărăneşti, care funcţionează în felul lor propriu de veacuri; nici micile firme şi afaceri locale, în folosul coloşilor comerciali şi industriali străini. Nu ar secătui resursele unei ţări în folosul "comunităţii" - care îi reprezintă tot pe ei, cei mari! Şi, câte şi mai câte...
Ei, şi până când acei oameni deosebiţi nu vor apărea printre noi, nici o globalizare nu se va face corect, ci tot în folosul unora, şi ponosul altora. Când vor apărea...dacă vor apărea!

Sper că m-am făcut înţeleasă. Şi, iată ce spune şi poetul:

"Haideţi deci să ne trezim,
Şi să ne asumăm destinul cu inima uşoară,

Să ne continuăm drumul,
Să învăţăm să construim, dar şi să aşteptăm." (Henry W. Longfellow)

14 comments:

 1. ...in acest moment, ce globalizare ideala s-ar putea infaptui?...chiar niciuna!...precum bine ai spus, totul se reduce la stapani si sclavi...cam atat s-a evoluat! restul e pura discutie...
  Vremuri bune!

  ReplyDelete
 2. Aşa este, Erys, mare adevăr ai spus! Şi totuşi, sclavii pot şi ei evolua, se pot uni...Nimic nu este doar alb şi negru.

  Te îmbrăţişez, şi mă bucur că ai trecut pe aici!

  ReplyDelete
 3. trebuie sa ma repet, scuze...in acest moment, celor mai multi le place acest statut...acestia sunt intr-adevar uniti...
  Sa ai o saptamana foarte buna!

  ReplyDelete
 4. Cand vorbim despre globalizare acest lucru ne duce cu gandul la cuvantul Intreg.Global - ceva care este valabil pentru toata lumea.Eu cred ca globalizarea ramane doar un cuvant frumos.Doar atat....Mi-a placut articolul.Felicitari Florina!:)

  ReplyDelete
 5. Erys, paradoxal, şi mie îmi plac unele aspecte ale globalizării!:) (Nu mă refer la statutul de sclav.:))) Probabil că tu te-ai referit la unirea celorlalţi, a "stăpânilor". Ei au fost uniţi dintotdeauna, prin interese şi bani. Din păcate, ceilalţi, cei mulţi, nu au arătat aceeaşi unire atunci când a trebuit. Aici este punctul nevralgic: nu faptul că suntem mici şi neînsemnaţi, sau că suntem "sclavi"; ci doar că nu ştim să ne unim, să ne apărăm interesele.
  Te pup, şi mă bucur că manifeşti atât interes pentru un subiect delicat!

  ReplyDelete
 6. Mulţumesc pentru aprecieri, Cristian! Cred că un om cu preocupări spirituale nu putea să aibă o altă părere. Termenul "globalizare" este, într-un fel, echivalent cu "egalitate" - ceea ce este tot un ideal gol şi imposibil. Revoluţia franceză a dovedit-o; ca şi comunismul, pe de altă parte.

  Multă lumină, şi numai înţelegeri pe cale!

  ReplyDelete
 7. Cu siguranță că așa este...Suntem cu toții o singura ființă.PA!:)

  ReplyDelete
 8. Florina imi place mult ce spui tu pe aici.Eu cred ca este suficient sa deschidem televizorul sau un ziar pentru a vedea ce se vrea cu omenirea. Este vorba despre ignoranta. Iar ignoranta duce la sclavie.

  ReplyDelete
 9. Cristian, trecerea ta mă bucură întotdeauna! Şi eu îţi urmăresc postările cu plăcere! O seară minunată!

  ReplyDelete
 10. Maria, tu înţelegi întotdeauna esenţialul! Mă bucur că am descoperit blogul tău, atât de plin de frumos!

  ReplyDelete
 11. Buna !

  Pentru ei globalizarea inseamna, " ce-i al meu este al meu , ce-i al tau este al nostru ".
  Ei doresc sa-i faca pe toti la fel de saraci, nu la fel de bogati.
  Cu cat omul (sau o tara) este mai sarac si nu mai are nimic, cu atat mai mult depinde de acesti indivizi ce se pretind conducatorii lumii.
  Am vazut la TV cum in Letonia sateau oamenii saraci la coada sa primeasca un blid de mancare , dar la noi nu se ocupa nimeni de acesti oameni.
  Cam asa isi doresc acesti indivizi sa conduca lumea.Sa muncesti pentru ei , iar drept rasplata sa-ti arunce un colt de paine.
  Puterea economica si religiile sunt in mainile lor si de aceea isi permit sa faca tot ce doresc .
  Cred ca ne razvratim degeaba si ei stiu ca nu suntem o forta si deci nu suntem o amenintare pentru ei.
  Suntem ca oile in turma si mergem unde ne conduc ciobanii sau cainii haitasi.

  Si eu sunt o mare razvratita, dar....degeaba.
  As fi dorit o " Lege a lustratiei" in care sa le interzica masonilor sa ocupe functii de conducere si de decizie, asa cum s-a dorit si cu comunistii, dar...comunistii au condus pana acum mana in mana cu masonii si uite unde a ajuns tara si poporul nostru.

  Te imbratisez cu drag.pa !pa !

  ReplyDelete
 12. Dragă Aryyana, mă bucur că spui întotdeauna lucruri simple şi esenţiale! Da, eşti o rătvrătită, şi spiritul tău este tânăr, şi de astfel de oameni avem nevoie! Chiar şi numai pentru a demonstra celorlalţi că nu suntem uşor de condus şi manipulat, nu suntem oi, ci avem principii şi opinii pe care chiar le respectăm!

  O asemenea lege despre care vorbeşti nu va fi adoptată prea curând - poate, niciodată! - din simplul motiv că tot ei sunt şi cei care fac legile. În S.U.A., ţară cu o democraţie şi civilizaţie avansată, singurul preşedinte ne-mason a fost Kennedy, şi se ştie cum a sfârşit...El a încercat să îi îndepărteze, sau măcar să lanseze lumii întregi un semnal de alarmă:

  http://www.youtube.com/watch?v=R5cjTEhnUYE

  Şi, până la urmă, se ştie cum a fost.

  Totuşi, speranţă există, pentru că lumina biruie întotdeauna întunericul! Mulţi dintre acei aşa-zişi stăpâni oculţi sunt doar instrumente uşor dispensabile, bieţi ameţiţi de lozinci şi iluzia rasei superioare...Unii dintre ei se vor trezi! Cei care au intrat acolo urmând un ideal pe care au crezut că îl regăsesc.
  Alţii, vor vedea că există oameni şi lucruri pe care nu le pot birui, orice ar face, pentru că în spatele lor se află însuşi Dumnezeu. Chiar şi o furnică poate birui un elefant, atunci când are de partea sa Lumina! S-au mai văzut cazuri în istorie...
  Ei, dar să nu anticipăm, să lăsăm lucrurile să se desfăşoare, doar să ne păstrăm Credinţa şi Speranţa!

  Te îmbrăţişez, şi mă bucur că ai trecut pe aici!Trecerea ta ne aduce întotdeauna înţelepciune.

  ReplyDelete
 13. Oamenii de rand nu au cum sa fie uniti pentru ca deocamdata se aplica tehnici de dezbinare.E-urile din alimente,medicamentele administrate pentru afectiuni care ar putea fi vindecate dar in schimb se dau pentru toata viata,programele si stirile TV,ziarele,si chiar medici si preoti indoctrinati care transmit eronat informatii,se adauga poluarea si atacurile psihotronice si sunt sigura ca mi-au scapat multe,toate acestea au rolul de a crea agresiune,nemultumire,tristete care dezbina uniunea si inhiba omul in a lua atitudine.Cel mai important aspect este constientizarea si apoi refuzul de a accepta alimentele din marketuri,retragerea in a lucra pamantul(greu nu?),refuzul de a manca produse din carne de pe piata-caci aceste carnuri sunt impregnate cu hormoni de crestere ce se dau animalelelor,autoinformarea privind prevenirea bolilor,incercarea de a merge mai mult pe jos sau cu transportul in comun etc.Treptat reactiile vor aparea caci se reduce controlul asupra mintii,fenomen ce se produce la ora actuala.

  ReplyDelete
 14. Foarte adevărat ceea ce spui, Mihaella, din păcate! De fapt, lucrurile pe care le spui tu sunt cunoscute de mulţi, dar aceştia nu le pun în aplicare, pur şi simplu din comoditate, sau inerţie. Mai sunt şi dintre aceia care chiar luptă(întrucât şi aceasta este o luptă), dar mult mai puţini. Ei sunt cei conştienţi, acei puţini aleşi care vor fi păstraţi - după cum spune Apocalipsa lui Ioan.

  Desigur, dacă fie şi câteva suflete vor deveni mai conştiente după cele spuse de tine, va fi un câştig! Idealul ar fi să ajungă într-o poziţie cheie, de conducere, un om cu adevărat conştient şi luminat. Acela ar îndrepta atât de mulţi pe calea cea bună, prin propriul său exemplu, încât ar putea înclina balanţa dinspre întunericul masonic mondial înspre lumină. Dar tocmai de aceasta se tem cel mai tare stăpânii din umbră, de aceea oamenii conştienţi nu sunt lăsaţi să ajungă nici măcar în poziţii medii. Ei au nevoie de unelte servile - cum sunt conducătorii noştri actuali - nu de liber-cugetători care să îi îndrepte pe ceilalţi spre lumină. Dar, totul va ajunge la un sfârşit...oricare ar fi acela!

  Mulţumesc de trecere şi implicare! Numai lumină pe drum!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...