Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Saturday, December 18, 2010

Despre consumul cărnii


Ştiu că este un subiect care poate apărea drept nepotrivit în apropierea Sărbătorilor, când toată lumea - sau aproape - va consuma tradiţionalele preparate din porc. Şi totuşi, eu îmi voi spune părerea, care nu este numai a mea, ci a unei mari părţi din omenire.

Aşadar, carnea, chiar şi din punct de vedere medical, este cel mai nesănătos aliment, şi o sursă extraordinară de toxine. Principalele boli ale civilizaţiei (şi care nu au drept componentă stressul) se datorează consumului de carne: ulcere, colite de fermentaţie,

 Această imagine aparţine site-ului: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.biblios.ro/images/poze_400/cc_animale_domestice.jpg&imgrefurl=http://www.biblios.ro/carte-de-colorat-cu-animale-domestice/detalii-carte-1951.html&usg=___RcW4kbgsUF-hUJGCTxEMERf_bM=&h=400&w=400&sz=19&hl=ro&start=5&sig2=f59L5CQEGMRu5blQf1OGXw&zoom=1&itbs=1&tbnid=vZ4sdXLf9sMU9M:&tbnh=124&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Danimale%2Bdomestice%26hl%3Dro%26sa%3DG%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&ei=g_QMTda_EpCI5AbO5sWEAg
diskinezii biliare, cancere gastrice, de colon, sau cu oricare altă localizare, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, boli circulatorii centrale şi periferice, reumatisme, alergii, acnee, erupţii dermatologice, ş.a. Dacă am sta să luăm la "decantat" mecanismul fiziopatologic al fiecărei boli , şi chiar al multora neenumerate mai sus, am vedea că prezenţa elementelor toxice şi a radicalilor acizi din carne provoacă daune peste tot. În plus, aceşti radicali acizi duc şi la îmbătrânire celulară, cu scurtarea duratei vieţii - fenomen combătut prin consumarea "hranei vii" - legume şi fructe nepreparate termic, care eliberează antioxidanţii - elemente "de luptă" antitoxine şi antiîmbătrânire.
Aceste locuţiuni teoretice sunt probate prin date statistice din principalele regiuni de pe glob, care arată că rata mortalităţii şi a îmbolnăvirii  prin cancere este mult mai mare în ţările "civilizate" din Vestul Europei şi America de Nord, şi mult mai mică în ţările Asiei - unde alimentaţia este preponderent vegetariană şi psicicolă.În aceste din urmă ţări se întâlneşte şi o longevitate mai mare, cu multe persoane ce depăşesc 100 de ani, încă în putere.
Desigur, medicina modernă spune că proteinele din carne sunt absolut necesare unei sănătăţi normale. Aserţiune falsă! Aceste proteine se pot lua şi din alimente vegetale; germeni de grâu şi cereale integrale, ciuperci, fasole, soia, produse de albine, ş-a Propolisul şi polenul conţin toţi aminoacizii necesari organismului uman. Putem consuma hrană vegetariană, sau lacto-vegetariană, şi lua o linguriţă de propolis pe zi, sau o capsulă de lăptişor de matcă, sau o tabletă de spirulină. Organismul va avea aceleaşi proteine, dar curate, fără riscul de a lăsa în urmă radicali acizi şi alţi produşi toxici de degradare.

Acesta a fost aspectul medical, clinic. Există însă şi aspectul spiritual, la fel, sau chiar mai important! În primul rând, ca să consumăm carne, acest fapt implică o ucidere apriorică: uciderea animalelor ce ne vor servi drept hrană. Poate părea un lucru "necesar", dar tot înseamnă să luăm viaţa unor făpturi ale Domnului, înzestrate cu afecte şi unele, cu un rudiment de inteligenţă. S-au efectuat studii care spun că porcii, de exemplu, ar fi printre cele mai inteligente animale, şi cu o memorie foarte bună. Pare incredibil, dar aceste studii au fost efectuate, şi rezultatul este acela susmenţionat. Nici vacile nu ar fi cu mult mai prejos, şi probabil cei care le îngrijesc ar şti să spună mai multe. Chiar găinile, aceste păsări folosite drept "etalon" pentru o capacitate mintală limitată, se pare că nu ar fi chiar aşa! Eu pot proba personal, petrecând multe vacanţe la ţară, la bunici, şi având de-a face cu multe găini care aveau personalităţi proprii. Unele erau chiar afectuoase, mai ales cele crescute de mici în preajma casei, şi preţuiau fiecare gest de afecţiune.

Şi atunci, ce drept avem noi să ucidem aceşti fraţi mai mici ai noştri, şi mai ales, să privim acest lucru drept necesar? Pentru ca noi să trăim, trebuie să moară alte fiinţe...Oare suntem noi chiar atât de importanţi? În Psalmul 50 există un verset: "Izbăveşte-mă, Doamne, de vărsarea sângelui". Întrucât nu toţi participăm la războaie, sau la misiuni ale poliţiei şi altor formaţiuni care implică, uneori, vărsare de sânge (şi nici în vremurile când a fost scris psalmul nu erau chiar toţi războinici), înseamnă că acest verset se referă la altceva. Toţi trebuie să ne rugăm de iertare pentru sângele vărsat, indirect, pentru ca noi să supravieţuim. Şi chiar să fim izbăviţi de asta, să ajungem să ne hrănim astfel încât să nu mai ucidem!
De fapt, la început, Dumnezeu a dat omului spre hrană "toate ierburile câmpului şi plantele cu sămânţă". Animalele au fost dăruite omului ca să îl ajute, să îi fie tovarăşi, de aceea Adam le-a pus nume. Nu pui nume unor obiecte destinate consumării!
De-abia după Potop, când dispăruseră vegetalele de pe faţa pământului, Dumnezeu a îngăduit consumul cărnii.Dar, cu anumite restricţii (animale "curate" şi necurate"), şi în cadrul unui ritual: jertfirea de către preot, pe altar. Animalele "curate" sunt cele care consumă vegetale, şi a căror carne conţine mai puţine toxine. În acest sens, porcul este cel mai "necurat" animal, pentru că mănâncă orice. De aceea iudeii l-au interzis, şi chiar şi în zilele noastre, primul aliment interzis de medic în cazul unor boli cardiovasculare sau hepatice este carnea de porc.
Sângele animalelor jertfite era interzis. Oare de ce? Dintr-un motiv care nu s-a spus: pentru că el conţine, la nivelul ADN-ului celular, toate caracteristicile speciei respective. Atunci când mâncăm "carne în sânge", noi mâncăm şi "calităţile animalului": instincte, caracterictici emoţionale, etc. De fapt, preluarea acestor informaţii nu are loc doar prin sânge, ci chiar şi prin carnea în sine, a cărei amprentă energetică conţine toate informaţiile animalului din momentul uciderii. Inclusiv spaima şi durerea sa...

Iată de ce toate religiile importante au instituit posturile pentru "curăţarea" de aceste influenţe nocive, şi apropierea mai mare de Dumnezeu. Toţi sfinţii şi asceţii au renunţat la consumul cărnii. Nu se cunoaşte măcar un singur sfânt sau maestru în istoria religiilor care să fi făcut minuni şi să fi consumat carne, în acelaşi timp.

Ce ne spune acest lucru? Oare nu faptul că, dacă vrem "să fim desăvârşiţi, precum Tatăl nostru desăvârşit este", nu trebuie să mai consumăm carne?
Desigur, nu ne cere nimeni să renunţăm dintr-o dată. Organismul trebuie dezobişnuit treptat, până când singur va respinge carnea, pe care o va înregistra drept nocivă.  Pot să depun mărturie personală în acest sens. Este cam acelaşi lucru ca şi în cazul dezintoxicării de tutun, de exemplu. Prin obişnuinţă, se crează dependenţa de tutun, dar după ce lăsăm acest nociv obicei, organismul, purificat, înregistrează nicotina drept ceea ce este: un agresor.  (Şi în cazul dezintoxicării de tutun am o mărturie în familie.)

În încheiere, îmi cer iertare dacă v-am tulburat, şi vă urez Sărbători fericite! Fiecare, după alegerea lui!

9 comments:

 1. ft ok ce ai scris
  nu sunt mare consumatoare de carne, poate pt ca nu mi-am obisnuit corpul nici nu simt nevoia
  oricum m-a pus pe ganduri chestia cu latura emotionala, faptul ca imprumuti din caracteristici inclusiv durerea spaima animalului ucis

  ReplyDelete
 2. Dragă Lois, mulţi nu ştiu aceste lucruri, şi, chiar dacă ar şti, cred că ar trece peste ele, de dragul unei plăceri. Fiindcă acesta este cosnumul cărnii: o plăcere a gustului. Care se transformă exact în contrariul ei atunci când renunţi, şi vrei apoi să mai încerci.

  Alegerea este a ta, nimeni nu îţi impune nimic! Dar, gândeşte-te că este vorba şi de sănătatea trupului, şi a sufletului.
  Desigur, mai este un aspect, pe care nu l-am menţionat: cum reacţionează ceilalţi, şi în special cei apropiaţi, atunci când renunţi la carne. În prima fază, vor fi oripilaţi, şi vor încerca să te convingă să "mănânci sănătos". poate vor fi chiar şi nişte "lupte"! Dar apoi, cu încetul, vor accepta, ca pe o ciudăţenie a ta. La mine, ambii părinţi au acceptat atât de bine, că acum ţin şi ei posturile, şi în rest, mănâncă foarte puţină carne.

  ReplyDelete
 3. Ai facut foarte bine ca ai atins acest subiect, chiar daca multora nu le convine, acum, in prag de sarbatori...e firesc ca multi nu sunt de acord cu aceste pareri, desi sunt convinsa ca vorbeste pt ei obisnuinta, nu ratiunea...oamenii deja ii trec in alta categorie pe semenii lor care nu consuma carne, desi nu inteleg care este motivul...ori se uita ca la o ciudatenie, ori ii considera bolnavi...spun asta, pentru ca mi se intampla mereu...nu-mi pasa, fireste, dar te aprob si eu inca odata si spun: oameni buni, renuntati la carne, veti vedea ca va veti simti efectiv mai bine, mai energici, mai usori, mai sanatosi!
  si eu am facut asta, nefiind conditionata de vreo boala, ci pentru ca asa am vrut, iar acum ma simt infinit mai bine decat altadata...
  Sarbatorile cu bine, bucurie si lumina!

  ReplyDelete
 4. Erys, ştiam eu că tu eşti "din lumea mea"!:)
  Oamenii se uită ciudat la cei care nu consumă carne doar din simplul motiv că sunt diferiţi de masă. Ştii povestea lui Oblio, şi a răţuştei celei urâte! Unii îi privesc cu oarecare rea-voinţă şi din cauză că ei sunt prea slabi şi prea aserviţi propriilor instincte ca să facă ceea ce ştiu că trebuie. Iar cei care dovedesc că fac acest lucru, sunt ţinta orgoliului lor subconştient rănit. Nimeni nu e mai duşmănit decât un om drept în ţara strâmbilor!

  Dar, sunt şi destui care acceptă acest lucru! Din ce în ce mai mulţi...La locul meu de muncă, de exemplu, toţi au acceptat cu uşurinţă acest obicei al meu(la aniversări, etc.) chiar dacă nu l-au înţeles întrutotul. Mulţi însă mi-au spus că au auzit de "cazuri" de lactovegetarieni ce în ce mai multe! Depinde de structura omului: un om bun va accepta orice din partea celorlalţi, atât timp cât nu dăunează grupului.

  Mă bucur că m-au susţinut, dragă Erys! Mai vorbim noi despre meniurile de Anul Nou!
  Te sărut, şi Sărbători cu bine şi ţie!

  ReplyDelete
 5. Apropos de condiţionarea de boli, nu am vorbit aici despre nenumăratele cazuri de boli grave ameliorate, şi chiar vindecate, prin renunţarea la consumul cărnii. Chiar şi cancere! Terapeuţii naturişti ştiu mai bine.

  ReplyDelete
 6. Sunt întru totul de acord cu comentariul tău legat de alimentaţia sănătoasă. Ne-am învăţat să fim "carnivori", deşi există nenumărate mijloace de informare care explică, de multe ori cu lux de amănunte, efectele nocive asupra organismului exercitate de consumul de carne şi produse din carne şi, în acelaşi timp, beneficiile pe care organismul uman le are de pe urma alimentaţiei cu legume şi fructe dar nu numai, constituite sub denumirea de "hrană vie" !
  Te salut cu respect şi îţi doresc Sărbători Fericite ! Numai bine !

  ReplyDelete
 7. D-le Radu, mă bucur că aţi revenit! Şi pentru faptul că sprijiniţi demersul meu!
  Sărbători fericite şi dv., şi întregii familii!

  ReplyDelete
 8. Si totusi nu intelegde ce Dumnezeu i-a dat voie lui Noe sa manance carne... stiu ca nu avea ce sa manance, dar eu cred ca erau o infinitate de solutii la El ...

  ReplyDelete
 9. Nimeni nu poate înţelege exact gândirea divină, decât un iniţiat. Noi putem doar presupune că El a găsit asta drept cea mai bună soluţie, pentru că omul ar fi ajuns oricum la ea, şi fără să aibă învoire de la El, ar fi păcătuit ucigând animale.
  Aşa, cel puţin El a permis consumul anumitor animale - bine stabilite("curate") - şi în anumite condiţii rituale. Astfel, uciderea devenea un sacrificiu pentru El, nu mai era o simplă ucidere. Şi, un medic din zilele noastre, văzând care sunt animalele "curate" din Biblie, îşi poate da seama cu uşurinţă că sunt acelea cu carnea ce conţine cele mai puţine toxine, cele mai uşor digerabile. Porcul - primul de pe lista celor "necurate" - are şi carnea cea mai improprie consumului - şi prin conţinutul de colesterol, şi prin faptul ca acest animal mănâncă toate resturile menajere. Toţi medicii, în caz de dislipidemie, boli hepatice sau cardiovasculare, interzic în primul rând consumul porcului.
  A fost doar un exemplu ca să înţelegem că în Biblie se află multe lucruri de bun-simţ, chiar şi pentru cei mai puţin credincioşi.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...