Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Thursday, December 30, 2010

Povestea omului care şi-a dorit un diamant

A fost odată un om care îşi dorea foarte mult să găsească un diamant adevărat. În dorul lui, cumpăra tot felul de pietricele şi sticle colorate, dar care nu îi aduceau nici o bucurie. Azi aşa, mâine aşa, până ce un Stăpân al Destinelor s-a milostivit de el, şi i-a rugat pe ceilalţi să îl lase să îi dăruiască omului un diamant. "Dar tu îl cunoşti, ca şi noi", au spus ceilalţi. "Chiar crezi că va fi fericit?" "Nu ştiu, dar cred că merită o şansă".
Astfel, a doua zi, omul nostru găsi în praful drumului, chiar în drumul lui obişnuit, o piatră ce strălucea altfel decât celelalte. Era micuţă şi neşlefuită, dar strălucirea ei se vedea de departe. Îndată, el simţi că era altfel! Cu cât o privea mai mult, cu atât se convingea că era chiar diamantul dorit! Fericit, o luă şi o puse în buzunar.
Dar...simţi că ea cântărea mai mult decât sticlele şlefuite cu care era obişnuit, şi în curând, obosi. Mai mult, i se părea că înseşi propriile haine atârnau prea greu cu ea în buzunar, şi ar fi trebuit fie să le scoată, fie să lase piatra jos.
Mai merse un timp, cu greu, apoi se aşeză să se odihnească. Însă, în curând începu o furtună grozavă, care îi răvăşi hainele, şi aproape îl luă pe sus. Greutatea hainelor era şi mai mare acum, şi ar fi trebuit în mod sigur să le scoată pe cele de deasupra, şi să pună piatra undeva mai aproape de piele, ca să o poată proteja. Însă, era atât de obosit şi  enervat de tot acest efort, încât, în loc să facă aceasta, scoase piatra din buzunar şi o aruncă! Apoi, îşi strînse hainele mai bine pe lângă corp. După ce furtuna trecu, zări piatra într-un şanţ, pe jumătate acoperită de noroi, dar nu merse să o ia. Înţelesese acum că era prea greu să o protejeze, şi că ar fi trebuit, mai întâi, să facă nişte schimbări în sine-însuşi...
Un alt om trecu pe drum, zări piatra, şi voi să o ia, dar apoi se opri şi îl întrebă: "Este a dumitale, cumva?" "Nu, nu!" sări el repede.  "Atunci, aş putea să o iau... Totuşi, e posibil să o fi pierdut cineva!" mai spuse el."Mai bine o las aici, poate fostul proprietar se va întoarce."
Trecură zile şi săptămâni, dar omul nostru tot nu luă piatra înapoi. Mai mult, se întoarse la vechile lui pietricele colorate şi strassuri, cu care se simţea atât de confortabil - pentru că nu trebuia să schimbe nimic. Acum, nici nu se mai ruga să îi fie trimis un diamant.

"Vezi ce s-a întâmplat!" îi spuseră ceilalţi Stăpâni ai Destinelor protectorului omului nostru."Chiar nu ai prevăzut asta? Nu ne vine să credem, ştim că tu îl cunoşteai pe om, ca şi noi."Ba da, dar...exista o şansă dintr-o mie ca el să se întoarcă, şi să ia piatra! Exista o şansă ca el să se schimbe, şi am sperat în acea tresărire bună a inimii lui." "Şi acum, ce vrei să faci?" "Acum? Nimic...Singurul lucru folositor ar fi să lucrez în inima lui, ca să înţeleagă singur ce s-a petrecut, şi ce ar fi trebuit să facă. Dar asta, poate dura o viaţă..."

Aşa sunt unii oameni: îşi doresc iubire, sau prietenie, sau credinţă adevărată. Plâng, se zbat, se agită! Şi când, în sfârşit, întâlnesc acest "diamant", nu ştiu ce să facă cu el! Pentru că realizează că, faptul de a păstra un diamant înseamnă, în primul rând, să te schimbi pe tine-însuţi - să dai jos hainele groase ale orgoliului, suficienţei şi prejudecăţilor. Şi acest lucru este foarte greu... Iar când mai intervin şi furtuni, şi au de ales, e mult mai simplu să păstreze "lucrurile" cu care au fost obişnuiţi.
Şi de aceea, majoritatea se întorc la "pietricelele false" cu care se simt confortabil. Acum nu îi mai deranjează faptul că sunt false...

O poveste cu final trist? Nu neapărat! Poate, doar un moment de gândire...

"Adevărat, adevărat îţi spun, că dacă un om nu este născut din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu."(Ioan 3.3)

13 comments:

 1. La multi ani! Un an nou plin de lumina si intelepciune si o renastere spirituala a intregului tau univers ! :)

  ReplyDelete
 2. Primiti colindul? :)))


  Aho, aho, ho-ho,


  Mâine anul se-noieste
  Plugusorul se porneste
  Si începe a brazda,
  Pe la case a ura.

  Iarna-i grea, omatu-i mare,
  Semne bune anul are,
  Semne bune de belsug,
  Pentru brazda de sub plug.

  Doamne binecuvânteaza,
  Casa care o ureaza
  Plugusor cu patru boi,
  Plugusor mânat de noi.

  Sus pe cer ca straluceste,
  O stea mare ce vesteste
  Ca se curma de acum
  Al nevoilor greu drum;

  Asta-i steaua româneasca
  A unirii
  Si-a-nfratirii,
  Stea de viata, stea de spor,
  Stea de bine-n viitor.

  Fa-o, Doamne, sa luceasca
  Steaua noastra româneasca
  Si sa stea tot între noi,
  Sa nu mai avem nevoi.

  Anul Nou ne-aduce noua,
  Timp mai bun si viata noua;
  Anul Nou o sa ne fie,
  Început de veselie.

  Mari pe mici n-or prigoni,
  Mici pe mari nu vor râvni,
  În fratie si dreptate
  Au sa fie legi lucrate.

  Noi cu ei mâna vom da
  Si-ntr-o hora vom juca.
  Dumnezeu care ne-asculta,
  Ne întinde hrana multa,
  Si pamântul ce-om avea
  Grâu de aur ne va da.
  Mânati, mâi!
  Hai,haï!

  SA FIE UN AN NOU PLIN DE BUCURII ,BELSUG,FERICIRE SI IMPLINIRE!
  LA MULTI ANI!

  ReplyDelete
 3. Suflet mare , bland, cald si frumos...
  Laaa Multiii Aniii !!!
  Sa-ti fie anii ce vin belsug, implinire, iubire, fericire !!!

  ReplyDelete
 4. Mulţumesc, Îngere! Ai găsit urarea potrivită!:) Şi la tine să fie un drum cu lumină, pentru tine şi ceilalţi!

  ReplyDelete
 5. D-le Rădulesc, pluguşorul dv. mă bucură tare mult! Mă rog ca de Acolo, de Sus, să ni se dea aceste lucruri minunate pentru ţara noastră, care le merită din plin!
  Să aveţi şi dv. un an presărat numai cu bucurii!

  ReplyDelete
 6. Brânduşa, sufleţel drag, la mulţi ani şi ţie! Anul care vine să îţi aducă o mare limpezime şi bucurie, în viaţă şi în suflet!

  ReplyDelete
 7. La Multi Ani, Florina !
  Doresc ca anul care a inceput sa fie pentru tine plin cu bucurii si impliniri.

  ReplyDelete
 8. Mulţumesc, Maria! Şi ţie îţi doresc asemenea, pentru că eşti un suflet frumos!

  ReplyDelete
 9. Vai de mine...Cat adevar FLorina!Mi-ai miscat inima...Oamenii alearga si cauta mereu cate ceva. Din păcate fug de ei insisi.Bine ca am descoperit secretul transformarii.La multi ani și multumesc că ai apărut in viața mea.:)

  ReplyDelete
 10. Mulţumesc, prietene! Adevărul era simplu, dar a trebuit să îl descopăr prin practică:)
  La mulţi ani şi ţie, şi mulţumesc şi eu că Dumnezeu ne strânge la un loc pe cei asemănători!

  ReplyDelete
 11. unde as putea sa mai gasesc texte ca cel de sus.de fiecare data cand citesc o asemenea povestire ma fascineaza.daca puteti sa ma indrumati catre un site/blog/carte v-as fi foarte recunoscator.

  numai bine!:)

  ReplyDelete
 12. Multumesc pentru aprecieri, şi mă bucur că v-am putut face o bucurie! Nu sunt prea în temă cu site-urile, dar vă pot recomanda doar din cele cunoscute de mine, şi care conţin şi pilde, poveşti:

  http://dincolodevant.blogspot.com/

  http://childagain.wordpress.com/

  Să aveţi parte de bine!

  ReplyDelete
 13. Multumesc foarte mult!!Numai bine!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...