Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Tuesday, January 4, 2011

Despre starea de înşelare duhovnicească

Am citit mai demult o carte aparţinînd Sf.Ignatie Briancianinov, şi intitulată chiar aşa: "Despre înşelare". Erau descrise acolo diferitele chipuri în care diavolul îi înşeală pe ucenicii care "se rup" de comunitate. Pur şi simplu, ţi se face rău văzând câte feluri de înşelare există - unele, având o asemănare perfectă cu stările duhovniceşti! Dar există, totuşi, un criteriu mereu prezent: roadele înşelării.Întotdeauna, acele roade sunt: nebunia sau moartea. Este de la sine înţeles că ucenicul, deşi se crede sub protecţia lui Dumnezeu, el totuşi este în afara ei - dovadă faptul că pot surveni chiar şi morţi năprasnice: cum ar fi prin cădere de la înălţime, sau prin ruperea gheţii - ca în două exemple din această carte.
Dar, ce ne facem atunci când un ucenic primeşte nişte învăţături care "clatină" Biserica - sau, mai bine-zis, prejudecăţile ei - şi totuşi, el se află în continuare sub protecţia divină, pe care o simte în fiecare ceas? Se poate afla el în înşelare? Poate fi el acuzat de fariseism?
Apropos de fariseism - acesta apare atunci când viaţa şi învăţăturile cuiva nu sunt la unison. Dar, cum putem judeca noi viaţa cuiva pe care nu îl cunoaştem? De unde ştim noi dacă el nu aplică, atât cât îi stă în putere, aceste învăţături? Mila, iubirea creştină, nejudecarea...Poate ar fi în stare să meargă chiar până la moarte pentru apărarea adevărului lui Hristos. Nu al unei tradiţii anume, ci al lui Hristos!
Am citit de curând, primit prin mail, un cuvânt al unui părinte ortodox - un adevărat părinte creştin - părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului. Acesta a ridicat, din banii săi proprii, apoi şi ajutat de comunitate, un aşezământ pentru copiii orfani, şi în special, pentru cei salvaţi de la avort. Nu numai că i-a salvat, dar se ocupă şi de educaţia lor.
Acest părinte minunat spunea, pe scurt, că e timpul să ne unim toţi cei care luptăm pentru Hristos, şi să nu lăsăm cale duşmanilor creştinismului. Un lucru minunat, dar din câte se vede, foarte greu de făcut! "Pentru că, dacă tu nu crezi ca mine, vei fi veşnic damnat", îşi spun unii altora sacerdoţii diferitelor religii...şi chiar şi cei din cadrul creştinismului, din păcate! Chiar şi din cadrul unei anumite ramuri creştine...

De ce folosim citate din Evanghelii "pentru smintirea unora"? Dar atunci, se pune întrebarea dacă Evangheliile pot sminti. Sau dacă ele aparţin doar preoţilor. Nu este chemat fiecare om la mântuire? Nu are fiecare capacitatea sa de discernământ, atât cât i-o îngăduie Duhul? Iată ce spune Sf. Serafim de Sarov - un sfânt foarte drag mie - despre discernământ: "Pe lîngă faptul de a fi un dar al lui Dumnezeu, discernămîntul se dobândeşte printr-un neîncetat studiu, de zi şi noapte, al Sfintei Scripturi, legea Domnului."
Şi, tot acest minunat sfânt mai spune:  "este oare creştinismul doar un apanaj al monahilor? Nu, el aparţine tuturor.. Şi toţi suntem chemaţi la "dobândirea harului Duhului Sfânt", sau la Împărăţia lui Dumnezeu."

Desigur, până ce aceste cuvinte nu se cunosc în viaţa noastră, ele rămân simple cuvinte. Dar totuşi, atunci când nu cunoaştem deplin o persoană, sau o situaţie, este mai bine să Îl lăsăm pe Dumnezeu să judece. Căci "pentru Stăpânul său stă, sau cade. Dar va sta, căci El are puterea să îl facă să stea."(Romani 14.4)
Am spus aceste lucruri fără  dorinţa de a supăra, şi cu deplină linişte în suflet.
Şi, nu pot să închei mai bine decât tot prin cuvintele Sf. Serafim, care se pot constitui drept sfat pentru noi toţi:


"Dobândiţi duhul păcii, şi mii de oameni din jurul vostru se vor mântui"

6 comments:

 1. Dumnezeu te va sponsoriza... Aminteste-ti: "Luaţi seama deci cum auziţi: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el." Luca 8,18

  ReplyDelete
 2. Mulţumesc, Îngere! Ştiu că am şi eu păcate, ca toţi oamenii, dar El întotdeauna mi-a dat pe desupra, atât cât nu meritam.
  Şi, ca mine sunt şi alţii!

  Numai lumină îţi doresc!

  ReplyDelete
 3. Si mie mi-a dat!Slava Domnului si binecuvantat fie numele Sau.nu am bogatii,dar mi-a dat ambitia sa invat ce trebuie,sa aleg ce trebuie,sa RENUNT la ce trebuie incat sa inteleg de ce se intampla lucrurile in lume astfel.Intai de toate am golit paharul mintii de minciunile lor,a celor carora le convine de minune sa nu cred in existenta divina.Abia apoi am vazut realitatea!

  ReplyDelete
 4. Asta e, dragă mihaella, cel mai greu este atunci când trebuie să renunţi! Şi nu la lucruri materiale - la acestea se renunţă cel mai uşor! Atunci când trebuie să renunţi la o formă de cunoaştere, sau chiar de putere, pe care o vezi benefică. Şi nu înţelegi de ce trebuie asta!
  Dar mai apoi, cu timpul, înţelegi...

  Să treci de necredinţa în divinitate, e o treaptă (şi eu am trecut pe acolo), dar a doua, şi cea mai grea, este să înţelegi diferitele feluri de credinţe, şi să nu te cramponezi de un "adevăr absolut", care nu există aici, pe pământ.

  Mă bucur de înţelegere, şi îţi doresc..."să vezi" în continuare!:)

  ReplyDelete
 5. Buna ziua.
  Iti las mai jos un coment al celui ce se autodenumeste 'ingerul tau'.L-am luat de pe un blog vizitat mai des de acesta:mmarysplendoareaiubirii.

  Ingerul tau spunea...

  Marturia e frumusica. Desigur Yoga ramane un mare dar spiritual compatibil cu toate religiile, unul din cele mai mari daruri pe care umanitatea le-a primit in toata istoria ei… Dar nu e el cel care trebuie sa depuna marturie despre asta… In fapt singurele cuvintele urate pe care le-a spus au fost smulse de cel care ii ia interviul; l-a ispitit… Iar cei care ispitesc vor fi ispititi…
  Binecuvantati yoghinii care asculta de Hristos, nu-i veti ajunge in aceasta viata din urma si nici in cealalta…
  Fericit oricine asculta de Hristos!
  Hristos coboara oriunde este chemat si primit si face acolo ordine si lumina. Nu trebuie sa te convertesti la nimic trebuie doar sa devii una cu El.
  Hindusii, musulmanii si oricare altii din alte religii care il vor cunoaste pe Hristos iarasi vor fi inaintea voastra pt ca cultura lor spirituala va fi cel putin dubla.
  La ce va foloseste sa fiti crestini si sa vorbiti doar din carti si sa ramaneti orbi in spiritul vostru?
  Ca sa-l parafrazez, deoarece ultimele doua parti sunt destul de inspirate, el spune ca tot ceea ce nu e impotriva lui Hristos, este cu mine si iar Yoga nu este impotriva lui Hristos ba dimpotriva, sustine tot ceea ce este spiritual si bun, sistemul Yoga il sustine pe Iisus si stau marturie toti yoghinii romani, care sunt cu miile si care au numai cuvinte de laude si extrem de frumoase fata de Iisus. Nu mai putin frumoase decat ale voastre. Desigur conteaza sa ascultam de El mai mult decat sa il marturisim dar e buna si marturisirea.
  Iti multumesc pentru privilegiul de a spune aceste lucruri, Dumnezeu sa te calauzeasca neincetat si sa iti dea rabdare si putere de intelegere.

  6 ianuarie 2011, 09:34
  Cu deosebit respect, un om care crede in Dumnezeu.

  ReplyDelete
 6. Domnule creştin anonim,
  În primul rând, vă mulţumesc pentru intenţie. Înţeleg perfect ce aţi vrut să faceţi: să mă luminaţi asupra adevăratului şi falsului creştinism, aşa cum îl vedeţi dv.
  Dar, am doar câteva adăugiri de făcut:
  1. Părerile de pe acest blog îmi aparţin, şi nu sunt influenţate de cele ale vizitatorilor mei. Fiecare are o relaţie personală cu Dumnezeu, şi nimeni nu intervine în relaţia celuilalt cu Dumnezeu.
  2. Nu discut aici credinţele prietenilor şi vizitatorilor mei. Consider cinstit şi creştin ca, atunci când cineva are ceva de împărţit cu ei, să discute cu ei personal, şi nu prin intermediari.
  3. Despre relaţia creştinism-yoga sunt multe de discutat. Eu personal nu cred că trebuie amestecate, întrucât sunt două sisteme complet diferite. Dar dacă altcineva a reuşit să le combine, nu îl voi judeca pentru asta.
  Există, desigur, o mare diferenţă între sistemul yoga originar, aşa cum se practică în Asia, şi ceea ce a ajuns la noi.
  În Asia, şi în special în India şi Tibet, yoga reprezintă o adevărată cale spirituală, un mod de purificare individuală şi de deschidere a centrilor energetici până la a permite intrarea în armonie cu energia universală. Desigur, aceasta nu înseamnă încă sfinţire, mântuire - care este darul lui Dumnezeu. Dar, poate fi o etapă pentru cei care o înţeleg corect. Desigur, dacă şi viaţa lor urmează aceleaşi coordonate cu purificarea fizică! Chiar şi aşa, puţini reuşesc asta, chiar şi acolo...Despre pericolele pe care le comportă yoga nu voi vorbi însă aici.
  La noi în ţară, din păcate, din acest frumos şi milenar sistem a ajuns doar o coajă. De aceea, foarte mulţi au ajuns să denigreze acest sistem, şi pe bună dreptate, din ceea ce au văzut şi auzit.
  Eu-însămi am fost tentată să încerc, pe la începuturile căii mele, dar am primit semne clare să nu o fac. Mai târziu, am înţeles şi de ce...

  Pentru lămurirea diferenţelor dintre cele două sisteme, dar şi a valorii fiecăruia, vă recomand să citiţi "Bhagavad-Gita şi epistolele lui Pavel" de Rudolf Steiner.

  Numai bine, şi vă doresc să ajungeţi să îi înţelegeţi pe toţi, aşa cum făcea şi Iisus!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...