Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Friday, April 8, 2011

A fost "confiscat" Iisus de către Biserici? (IV)

Şi, iată că am ajuns şi la ultima parte a acestui expozeu, referitoare la problemele controversate ale învăţăturilor şi vieţii lui Iisus. În mod normal, nu aş fi vorbit despre aceste lucruri, pentru că nu mă consider cea mai în măsură. Dar, întrucât în diferite medii se iscă discuţii şi controverse, şi sunt mulţi intelectuali care privesc lucrurile strict intelectual, ca pe nişte ipoteze de lucru obişnuite, m-am gândit să ofer măcar un punct de vedere al cuiva aflat "la graniţă". Un antevasin - ca să adopt o expresie din cartea iniţiatică a unei scriitoare americane - "Mănâncă, roagă-te, iubeşte." Antevasinul este o expresie tibetană pentru cel aflat "la graniţa" dintre lumea materială şi cea spirituală. De fapt, literal ar însemna "cel aflat la liziera pădurii". El nu a intrat încă deplin în pădure, mai vede casele şi oamenii, dar nici acestora nu le aparţine pe deplin. Sunt mulţi astfel de ucenici spirituali, şi această postură nu este întotdeauna cea mai fericită pentru ei.

Aşadar, să luăm ipoteza învăţăturilor secrete pe care le-ar fi oferit Iisus unor ucenici preferaţi. Sincer, nu ştiu cum să explic mai bine felul cum simt eu lucrurile - pentru că "a simţi" se referă la ceva subiectiv. De fapt, de multă vreme, atunci când ceva nu se suprapune adevărului - chiar dacă eu nu cunosc multe despre problema respectivă - o simt ca şi cum ar fi ceva în neregulă într-o casă bine aranjată. Ca pe un fald al unei perdele care nu e în rând cu celelalte - ca să mă refer la un lucru practic care chiar mă deranjează.:) Şi, aceste ipoteze senzaţionale asupra învăţăturilor secrete ale lui Iisus, sau asupra căsătoriei, sau iubirii Lui secrete pentru Maria Magdalena, îmi apar drept mai multe falduri deranjate. Nu pot spune de ce, dar când am citit aceste lucruri, am simţit clar că erau poveşti menite să producă senzaţie. Ca şi cum erau create de nişte copii care inventează lucruri, sau pun cap la cap lucruri diferite, şi care nu se leagă, pentru a ajunge la o poveste frumoasă cu care să atragă atenţia părinţilor.
Desigur, printre acele lucruri disparate erau şi adevăruri, dar imaginea de ansamblu nu era un adevăr. De exemplu, adevăr ar putea fi faptul (şi îl simt ca atare) că Iisus i-a acordat o atenţie şi un statut deosebit Mariei Magdalena - pe care a socotit-o un apostol de talia lui Petru. Poate chiar mai mare, dovadă faptul că ea a fost prima care L-a văzut după Înviere. Toate acele semne prezente în "Cina cea de taină" a lui Da Vinci pot indica faptul că ea avea un statut deosebit printre apostoli, lucru neînţeles şi detestat de aceştia. Şi unele evanghelii apocrife - ex. Evanghelia după Toma - accentuează statutul ei deosebit, şi părerea lui Iisus că femeile nu se deosebesc de bărbaţi în privinţa chemării apostolice. Aceste lucruri au fost considerate "necanonice" şi omise din învăţăturile Bisericii.
Desigur că, în acele condiţii, oamenii cu o gândire comună nu puteau accepta altă explicaţie decât pe aceea a iubirii omeneşti a lui Iisus pentru ucenica Sa. Chiar şi apostolii, fiind crescuţi şi educaţi în cutumele societăţii iudaice, nu puteau vedea cu ochi buni acestă preţuire a lui Iisus, şi probabil, unii dintre ei nu îi găseau o altă explicaţie! Deşi apostoli, Evangheliile relatează multe situaţii în care ei nu i-au înţeles nici învăţăturile şi pildele, şi se simţeau dezorientaţi. Probabil abia după coborârea Sfântului Duh asupra lor au reuşit să înţeleagă mai multe.
Aşadar, preţuirea lui Iisus se datora faptului că El ştia că femeile au un potenţial spiritual egal cu bărbaţii, şi chiar o capacitate de iubire şi jertfă superioară lor. În plus, Maria Magdalena dovedise personal acest lucru, şi deşi avea atâtea calităţi, avea şi o mare smerenie - însuşire pe care El o cerea în primul rând. Probabil că El ar fi voit să îi dăruiască ei păstoria Bisericii, dar a înţeles ce conflicte şi neînţelegeri ar fi produs acest lucru. Nici sufletele simple ale apostolilor nu ar fi acceptat atât de uşor întâietatea unei femei, darmite ceilalţi credincioşi!
În plus, cine cunoaşte cât de cât ce înseamnă un Avatar, o persoană divină, poate înţelege cu uşurinţă că acesta depăşise demult etapa iubirii sentimentale. Chiar şi oamenii obişnuiţi, atunci când urmează o cale spirituală, încep să se detaşeze de acest aspect al iubirii legat de teluric, cu atât mai mult o fiinţă divină! În plus, El şi ca om fiind, a urmat o anumită iniţiere, ajungând, după unele surse, la gradul al şaptelea. Dacă ne gândim ce înseamnă asta, putem înţelege cât de puerilă apare ipoteza că El ar mai fi fost stăpânit de emoţii, de astral.
Aşadar, orice ar fi fost Sfântul Graal, el nu putea fi pântecul Mariei Magdalena!

Ca să ne întoarcem la acele învăţături secrete, trebuie să spunem simplu că, dacă ar fi existat, ar fi contrazis însăşi esenţa creştinismului. Evanghelia - în traducere din greacă: "veste bună" - trebuia să fie o veste bună pentru toţi, nu doar pentru câţiva privilegiaţi. Acesta este, de fapt, şi mesajul adus de Iisus: mântuirea este a tuturor: şi a vameşilor, şi a desfrânatelor, şi a celor mai mari păcătoşi. Şi (mai ales) a celor simpli, fără carte, şi cu inima curată. Toţi apostolii făceau parte dintre "cei simpli". Puţinii farisei care l-au urmat - Nicodim, Natanael, Iosif - cu toată ştiinţa lor, nu au ajuns la statutul apostolilor. Dimpotrivă, ştiinţa mai mult i-a împiedicat.
De ce nu a vorbit Iisus despre tainele iniţierii, despre deschiderea centrilor energetici, şi chiar despre tainele universului?  Simplu, pentru că El a adus o altă cale - şi tocmai în aceasta stă "noutatea" creştinismului. Calea Lui era mai simplă, El spunea doar: aveţi grijă de practica vieţii, iubiţi, faceţi milostenie, rugaţi-vă, iertaţi, şi la timpul potrivit, Eu vă voi trimite Mângâietorul (Duhul sfânt), care vă va deschide centrii, şi mintea spre cea mai înaltă înţelepciune. Aşadar, El se implica activ în drumul iniţierii, iar cunoaşterea o făgăduia după ce omul va atinge statura potrivită. Atunci, el va putea primi teo-logia adevărată - adică cunoaşterea revelată!
Dacă ne putem referi la o tehnică discipolară adusă de Iisus, singura care ne vine în minte este rugăciunea Tatăl nostru. Prin extensie, putem spune  că el se referea, de fapt, la rugăciunea inimii. Aceasta este cea mai puternică "tehnică" de evoluţie discipolară creştină, şi efectele ei sunt comparabile cu ale meditaţiei. Poate chiar mai mari, întrucât rugăciunea implică automat o stare de smerenie, de vedere a păcatelor noastre, fără de care nu există evoluţie adevărată.

Acum, din ce în ce mai mult, auzim despre tehnici de activare a ADN-ului, astfel încât să putem folosi toate cele 12 catene existente (dintre care 10 pur energetice). În acest mod, am avea acces la toate acele caltăţi zise "paranormale": clarviziune, levitaţie, dematerializare, teleportare, etc. Mai mult, am putea atinge starea de înălţare - adică, transformarea trupului mostru material în energie pură - după cum a postulat şi Einstein că ar fi posibil la viteze superioare luminii.
Acesată abordare "ştiinţifică" a problemei nu spune, de fapt, nimic nou. Aceste celebre tehnici de activare a ADN-ului sunt cunoscute de milenii, şi ele sunt: meditaţia, rugăciunea,  diferite exerciţii şi posturi cu rol în deblocarea centrilor şi canalelor energetice. Poate că actualmente s-au descoperit alte tehnici de meditaţie, alte posturi, dar principiul este acelaşi.Şi oricum, acestea sunt doar un suport. Esenţial este ceea ce trăim în interior, modul cum reuşim să dobândim controlul astralului şi mentalului nostru - adică, "să ne despătimim." Acea activare a ADN-ului, sau trezirea, sau iluminarea, o vom dobândi tot în momentul când El va îngădui. Din cele de mai sus, e lesne de înţeles că activarea ADN-ului este doar un efect al unor tehnici spirituale. Cei vechi nu ştiau despre ADN, dar unii ajungeau să facă minuni: vindecau, levitau, ajungeau instantaneu acolo unde le cerea Dumnezeu.În mod cert, ADN-ul lor se schimba, pentru că un om obişnuit nu ar fi ajuns să facă aceste lucruri.
Apropos de aceasta, Iisus a spus: "Dacă mă veţi urma, veţi face şi voi cele ce fac eu, şi chiar mai mari decât acestea." Aşadar, El ne-a făgăduit, indirect, să ne schimbe ADN-ul (chiar dacă am fi oameni obişnuiţi, fără carte, sau din clasa de jos), cu condiţia să mergem pe calea evanghelică. Pare uşor, dar nu e chiar aşa! În zilele noastre, e mai uşor să aplici tehnici complicate, decât să urmezi poruncile lui Hristos într-o societate aservită banului şi intereselor.

Din nou, am vorbit cam mult, dar sper că măcar am adus nişte motive de gândire. Ca să închei într-un mod simplu, iată ce spune Sf.Maxim Mărturisitorul despre cele mai simple "tehnici spirituale":

"Calea spre cunoştinţă este nepătimirea şi smerenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul." 

Linkuri utile:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/rugaciune.htm

5 comments:

 1. Nu, a vorbit despre toate si inca mai mult chiar decat altii, a vorbit si despre planetele locuite, ba chiar le-a deschis vederea si le-a aratat cum sa se focalizeze asupra oricarei stele si astfel sa vada tot ce se intapla acolo ba chiar cum sa intre in contact cu acele fiinte, a vorbit si despre reincarnare ca nimeni altcineva, a vorbit desprte toate.
  Nimic nou decat readucerea aminte oamenilor ca Tatal este totul, aceasta este misiunea oricarui avatar sa ii aduca pe oameni iarasi aproape de Dumnezeu.
  I-a invatat sa mediteze Itrospectia I-a spus tehnicii. Citeste Marea Evanghelie.
  Nimic nu lipseste, numai ca oamenii au ales ce au vrut ei sa puna in Biblie si intr-adevar era greu sa scrii cu amanunte marile minuni, bine ca s-au pastrat si cele patru evanghelii.
  I-a invatat sa mediteze, e foarte frumoasa povestea cum i-a invatat sa mediteze, si e chiar in volumul intai daca imi amintesc :)
  Esti foarte aproape de Dumnezeu, o scanteie doar si lumina o sa se aprinda in toata splendoarea ei :)

  ReplyDelete
 2. Mulţumesc, Îngere, eşti generos! Eu mă văd totuşi ceva mai departe!:)
  Nu pot spune cu siguranţă ce a vorbit Iisus atunci, dar orice ar fi fost, nu cred că a fost doar pentru o elită. El era văzut mereu printre oamenii simpli, cei mai sărmani şi ignoranţi. Ceea ce le-a spus cred că era adaptat nivelului lor de înţelegere.
  Faptul că Biserica a scos apoi unele texte nu înseamnă că El a vrut să rămână secrete. Totuşi, uite o întrebare: dacă El totuşi ar fi voit ca oamenii să cunoască aceste lucruri ca venind de la El, nu ar fi găsit El posibilităţi, timp de 2000 de ani?

  Poate că, prin Lorber, în timpurile actuale,Iisus a vorbit şi despre extratereştri, dar atunci erau foarte puţini(dacă erau) care puteau înţelege măcar noţiunea de planetă, darmite de extraterestru. Nu ştiu ce să zic..:)

  Oricum, nu asta este important. Important este că, fie şi cu aceste cunoaşteri, sau fără ele, calea rămâne aceeaşi: cea pe care El a arătat-o prin viaţa Sa.

  ReplyDelete
 3. Pai, nu numai ca le-a zis si atunci si prin Lorber dar a profetit ca la aproape 2000 de ani va revela din nou tot ce s-a facut si s-a spus acolo. Si a mai spus ca Intoarcerea Lui va avea loc inainte de a se implini 2000 de ani…
  Ingerii erau permanent prezenti printre cei care il urmau sau ascultau.
  Toti se intrebau de unde acesti tineri atat de frumosi prezenti printre ei... :)
  Rafael era constant prezent si discuta cu cei prezenti adesea, fiind recunoscut ca arhanghelul Rafael…
  Am spus si spun, aceasta revelatie este cea mai mare din istoria crestinismului si prin ea vin binecuvantari uluitoare.
  Dar ce le pasa oamenilor de revelatii si binecuvantari?
  Citeste cu umilinta si smerenie si iubire acele carti incepand cu Marea Evanghelie a lui Ioan si iti spun ca in infinit iti vei aminti de binecuvantarea acestor timpuri.
  Nu le spunea extraterestrii, pur si simplu le-a aratat ca majoritatea planetelor sunt locuite si la nivel fizic si absolut toate la nivel astral si ca in viitor stiinta va evolua foarte mult si pe Pamant.
  Le-a materializat un pamant cam de un metru jumate diametru si le-a aratat continentele si oceanele... Si o mie de alte minuni care mai de care mai dulci si mai frumoase. Ce extaz si ce frumusete....
  Au vazut cu chii lor spirituali cum se produce reincarnarea sufletelor incepand din lumea animala si pana la oameni.
  Citeste sa vezi Gloria lui Dumnezeu intrupat pasind printre oameni.
  El a fost a sa cum trebuie sa fie, desvarasit, atotputernic, atotcunoscator…
  Iata Revelatia in plina desfasurare, dar cu adevarat numai cei alesi vor beneficia de ea...
  Fie ca si voi sa va numarati printre ei. :)
  Cum sa nu fie importante amanuntele vietii lui Iisus?
  Orice gest si semn al Lui sunt de o importanta extrem de mare. Cine nu alearga descult sa citeasca si sa inteleaga aceste mari revelatii care fac cat o Intoarcere aproape nu il iubeste si nu il pretuieste cu adevarat.
  Citeste, citeste, cum spunea si poetul, Lorber face cam cat zece Biblii find o Biblie detaliata, multi extaziati au numit opera Lui Noua Biblie. Totul este dictat, un inger statea permanent langa Lorber zi si noapte,desi Iisus ii dicta numai cateva ore pe zi...
  Mari minuni s-au intamplat cu toti cei atinsi de spiritul profund al acestor revelatii...
  Cat de mult trebuie sa ii iubeasca pe cei care il vad si recunosc oriunde este prezent si care il inteleg si inteleg voia lui Dumnezeu...
  Nimic mai pretios decat fiintele care il inteleg si iubesc pe Dumnezeu.
  Pe Cel Viu.

  ReplyDelete
 4. Ideea de Biserica dateaza mai degraba din perioada separarii crestinismului in doua falii si a fost accentuata de protestantism. Initial nici nu se punea poblema de Biserici diferite. Cele mentionate de Pavel in epistole sunt in realitate comunitati locale ale aceleiasi Biserici. Totusi secte si factiuni au existat inca de la inceput. Gnosticii propovaduiau ideea a doi Dumnezei, unul demonic (autorul Vechiului Testament) si unul bun (cel al Noului Testament). In opinia lor lumea materiala era o temnita a diavolului, o creatia a Dumnezeului celui demonic. Problema devine dificila cand apare ideea de ucidere-sinucidere (ca in presupusa Evanghelie dupa Iuda), unde aceste fapte nu mai devin pacate din moment ce te elibereaza din inchisoarea trupului. Totusi gnosticii n-au mers pana la a propovadui crima, desi se pare ca unele factiuni au facut-o. Scrierile lor - care au facut atata valva - sunt de data recenta si multe sunt intitulate pompos, inca din primele randuri, Evanghelii. Evanghelia lui Toma este un experiment ratat de a concilia un Dumnezeu-persoana si o punere in drepturi a lumii materiale cu principiile orientale, in care divinitatea e inteleasa mai degraba ca CEVA decat ca CINEVA, iar lumea materiala este doar o iluzie. Problema evangheliilor gnostice e interpretarea actuala, total nepotrivita, cum este acel celebru sarut pe care Iisus l-a dat Mariei Magdalena. Din moment ce gnosticii considerau materia o inchisoare e normal ca si actul procrearii sa fie considerat tot demonic, caci este modalitatea prin care materia se raspandeste. In plus cand Iisus o saruta pe Maria pe gura ucenicii protesteaza in mod ciudat, acuzandu-l ca nu-i mai iubeste. Totul devine clar atunci cand intelegem sarutul pe gura - obicei pastrat si la rusi - care nu este nicidecum un act erotic. Gura emite respiratie (ruah), suflare luata din suflarea lui Dumnezeu. Cand cineva moare suflarea pleaca spre cel care a insuflat-o. Sarutul pe gura inseamna a capta putin din sufletul celui sarutat. Sarutul lui Iuda nu a fost pe obraz, ci tot pe gura. In fapt sarutul pe gura era o forma de salut crestin rezervata in special barbatilor. De aceea apostolii s-au simtit jigniti cand Iisus a oferit Mariei Magdalena acest tip de salut. Si iata cum lucrurile se lamuresc cand privim prin perspectiva celor care au scris aceste documente.

  ReplyDelete
 5. Ai dreptate că iniţial a fost doar o singură Biserică, şi aşa ar fi trebuit să rămână.Într-o epistolă, Pavel însuşi se plângea de încercările de separatism ale unor creştini zeloşi care botezau în numele lor propriu.El spune că nu trebuie să fim "ai lui Pavel, ai lui Chefa, sau ai altcuiva, ci doar ai lui Hristos".
  Dar protestantismul a reprezentat un alt fenomen: el a apărut ca urmare a abuzurilor Bisericii originare, şi a îndepărtării ei de învăţăturile originare ale lui Hristos. Nu judecăm aici legitimitatea fiecărei Biserici; spun doar că, pentru mine, există o singură Biserică creştină, din care fac parte toţi cei care respectă poruncile şi au iubirea lui Hristos.

  Despre gnosticism, am vorbit în postarea următoare. Gnosticii nu numai că vedeau lumea materială drept un loc rău, de constrângere şi pedeapsă, dar ei o credeau şi ca fiind creată de un Dumnezeu rău. Dumnezeul Vechiului Testament, după ei, era doar un zeu, acel zeu rău care crease lumea, şi era cu totul diferit de Dumnezeul care l-a trimis pe Hristos. De aceea, după ei, pentru a ieşi de sub stăpânirea acelui Dumnezeu rău, care ţinea lumea înlănţuită în cauzalitate, erau necesare anumite cunoaşteri oculte, anumite procedee care li se dăruiau doar celor "aleşi" - adică, celor care veniseră la încarnare trimişi de Dumnezeul bun cu acest scop.Erau doar două astfel de tipuri de aleşi, corespunzând unor grade spirituale, iar ceilalţi erau toţi condamnaţi. Deci, după ei, Hristos nu venise pentru toţi oamenii, ci doar pentru câţiva aleşi, şi aceştia trebuiau neapărat să înveţe nişte procedee oculte ca să se mântuiască.Pe de altă parte, fiind aleşi, ei nu mai erau supuşi codului moral comun, erau deci liberi să trăiască după propria lor voinţă, fără a putea fi judecaţi de ceilalţi.
  Dacă ne gândim puţin la consecinţele acestei filosofii, vedem ce efecte nocive şi deviante poate avea în viaţa spirituală a unui om obişnuit. De fapt, ea anulează cu totul mesajul creştin, pentru a aduce altceva - un fel de filosofie a Supraomului.

  Foarte interesantă explicaţia despre sărutul dat Mariei Magdalena, şi puţini o cunosc! În această lumină, se explică multe lucruri, şi chiar devine validă ipoteza mea că Iisus avea o mare preţuire pentru calităţile Mariei Magdalena, pe care ceilalţi oameni nu o puteau interpreta decât la modul simplist.De aici acele teorii extravagante din "Codul lui Da vinci", care le continuă pe cele gnostice.

  Mulţumesc pentru intervenţie şi informaţii, care sunt foarte utile! Îţi doresc numai lumină pe drumul cunoaşterii, şi să ne vedem Acolo, la capăt!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...