Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Sunday, March 3, 2013

Despre nașterea, apogeul și declinul religiilor (I)

Sunt conștientă că aceasta este o temă foarte vastă și sensibilă, și mulți vor spune că numai cei care au studiat filosofia sau teologia ar trebui să vorbească despre ea. Cu alte cuvinte, numai cei cunoscători !
Dar, cunoașterea omenească este oricum limitată, și de multe ori, nici teologii înșiși nu înțeleg chiar totul. Deseori, teologia este privită doar ca o posibilitate de a acumula o cunoaștere moștenită, și a o transmite mai departe. La fel ca în oricare alte ramuri ale cunoașterii... Cu deosebirea că, în alte ramuri, mai există totuși posibiliatea descoperirii, a înnoirii. În teologie însă, această posibilitate este privită cu multă circumspecție - și, pe bună dreptate, de cele mai multe ori !  Este foarte greu să diferențiem reînnoirile care vin prin descoperire, prin har, de falsele reînnoiri apărute prin înșelare.

Și totuși. descoperiri noi apar mereu, pentru că sunt roada Duhului - după cum ni s-a spus chiar în Noul Testament. Duhul este viu și acționează în Biserică, și aceasta chiar după făgăduința lui Hristos la cina cea de taină: ”un alt Mângâietor vi se va da vouă, ca să fie cu voi în veac./Duhul adevărului, pe care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, și nu-L cunoaște; /dar voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi, și în voi va fi.”(Ioan 14.16-17)
Iar mai departe, în I Corinteni ni se spune clar că ”fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folos”, și se enumeră apoi câteva moduri în care se poate manifesta Duhul.

Deci, Duhul acționează continuu în Biserică, și la nevoie, poate aduce reînnoiri, sau adăugiri în situații mai deosebite.
Ei, dar marea dificultate este, precum am spus, să stabilim cine are Duhul și cine nu; și deci, care descoperiri sunt cele valabile ! Teoretic, toți cei care fac parte din Biserică au Duhul, dar și aici, există grade ale trăirii în Duh, funcție de nivelul fiecăruia. Desigur, nu mă refer la gradele bisericești ! Dumnezeu are criteriile Sale, care nu se sinchisesc prea tare de cele omenești.
Dar oricum, în mod practic, nu chiar toți membrii Bisericii au descoperiri.

Și, desigur, rămâne o problemă și mai mare de rezolvat, înainte de a stabili cine are Duhul, și anume: ce înțelegem prin Biserică ? La prima vedere, e simplu: toți vor spune: e vorba de Biserica noastră - cea ortodoxă, sau cea catolică, sau cea baptistă, sau evanghelică, sau de oricare altă Biserică oficial cunoscută.
Dacă  ne gândim puțin la situația lui Dumnezeu, ne putem închipui că trebuie să fie dezolant să recepționezi din atâtea părți ideea că numai o anume Biserică este a Lui, că numai și numai ea este cea adevărată, iar restul se află într-o mare greșeală !
Dar, să lăsăm această idee, care nu poate duce nicidecum la pace, și să ne întoarcem la noțiunea de Biserică. Ce a înțeles, de fapt, Iisus prin Biserică ? „Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, sunt și  Eu în mijlocul lor. ” (Matei 18.20) Atât, și nimic mai mult ! El nu a vorbit de ziduri, și nici de o organizare strictă. Dimpotrivă, El a spus că „vine ceasul când nu vă veți închina Tatălui nici pe munte, nici în Ierusalim” (adică la Templu - n.a), ci „adevărații închinători se închină în Duh și în adevăr”. (Ioan 4.21-22)
Iată deci că, privind astfel, Biserica se lărgește considerabil ! Fără ziduri, fără un ritual obligatoriu... Desigur, ritualurile ajută, dar nu sunt obligatorii, după cum spune și Pavel în Romani 10. 13 că: „Oricine va chema numele Domnului, se va mântui.”

Deci, într-o astfel de Biserică lărgită, Duhul se poate manifesta după voie, și după înțelepciunea Sa poate alege chiar vasele cel mai netrebnice, și mai puțin credibil a fi alese - după cum spune și părintele Steinhardt în ”Dăruind vei dobândi”: ”El își alege drept vase de cinste oameni întru totul feluriți, și la prima vedere neadecvați a-i fi slujitori.”  Dealtfel, și în timpul vieții pământești a Măntuitorului, El mergea alături de desfrânate și de vameși. Iar primul om care l-a văzut după Înviere a fost desfrânata reconvertită, Maria Magdalena.

După această lungă introducere, menită a pregăti, cumva, terenul pentru ceea ce voi spune mai departe, voi vorbi despre tema promisă: și anume, care este mecanismul istoric vizibil al evoluției unei religii, până la decăderea ei, și înlocuirea cu o alta mai adecvată pulsului vremii. Mecanism neschimbat de mii de ani, deși, desigur, formele de manifestare diferă conform epocii și specificului socio-cultural al poapoarelor respective.
Și dacă noi credem că în zilele noastre el nu mai acționează, ne înșelăm ! Nici un popor, și nici o civilizație nu este atât de importantă încât să se sustragă evoluției preconizate de Divinitate, și ritmată de pulsul viu al istoriei. Nici măcar acela care s-a numit popor ales...
Astfel că putem spune și noi, împreună cu Boccacio:

Nu noi trecem prin timp, ci timpul trece prin noi.”

16 comments:

 1. e timpul schimbarii,si asa e si in religie...e timpul si pentru ea...te imbratisez cu drag

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te îmbățișez și eu, Mihaela, și sper să ne vedem cu toții la același capăt de drum ! Fiecare pe drumul lui, dar cu același capăt.... :)

   Și, nu în ultimul rând, scuze pentru întârziere, ție și tuturor prietenilor mei ! Dar am cu adevărat doar un rest de timp liber, și chiar și acela de multe ori e ”arvunit” de activități casnice - necesare atunci când nu ai pe nimeni care să te ajute nici cu un dram.

   P.S. Scuze și că postez anonim, dar în minusculul meu timp liber, când sunt pe laptopul de acasă, nu pot intra pe propriul meu blog blogspot logată. Pur și simplu, pagina se blochează ! Pot intra pe alte bloguri, dar pe al meu, nu, și de aceea, ca să profit totuși de puținul timp liber, prefer să postez chiar și anonim.

   Florina

   Delete
 2. Când scrii nu chiar toți membrii Bisericii au descoperiri mă faci să zâmbesc. Poate o formulare mai adecvată ar fi că nu chiar toţi sunt absolut fără nici o investitură spirituală. mai sunt unii şi sinceri. puţini, pe cale de dispariţie şi ăia, dar mai sunt... :)

  Citind atent articolul, n-ai cum să nu observi că tu faci o diferenţiere între ierarhia umană şi cea divină (Dumnezeu are criteriile Sale, care nu se sinchisesc prea tare de cele omenești.). Uite, tocmai la ierarhia umană îţi propun să ne uităm. Ai dreptate cu afirmaţia ta, cele două ierarhii sunt diferite, dar comparându-le îţi cam poţi face o idee despre cât de aliniată e ierarhia umană la cea divină. Pentru că atunci când cele două nu mai sunt aproape deloc aliniate e un semn că lucrurile au luat-o tare de tot pe arătură. Şi cum o vorbă din popor spune că de la cap se-mpute peştele, hai să ne uităm la capii bisericii. Şi cu asta mă opresc, pe de-o parte pentru că nu cred că are rost să merg mai departe - deja e cam clar cum stau lucrurile acolo, pe de alta pentru că din cum ţi-ai formulat postarea deduc că ai mulţi cititori să le zic aşa religioşi şi nu vreau să le lezez bunele convingeri... :)

  Totuşi, ca opinie, dacă va fi un om nou, acela va fi un om liber. Biserica actuală încă mai are un filon autentic în ea dar este una dogmatică şi aproape în comă, chiar dacă încă nu realizează asta. Din păcate pentru ea, nu cred că va exista o luminiţă la capătul tunelului, ca în relatările pe care probabil le ai în acel filmuleţ de data trecută... De fapt, nu biserica în sine e problema, întreaga societate e rigidă, biserica e doar o componentă a ei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lotus, ai sesizat multe subtilități, ca de obicei !:) Totuși, intenția mea nu a fost aceea de a judeca membrii Bisericii, sau capii ei. De fapt, când am spus că nu toți membrii Bisericii au descoperiri, m-am referit la Biserica lărgită, așa cum o înțeleg eu, și cum am explicat în text. și nu doar la ierarhia oficială. În acest sens, și tu, și eu, și toți cei care Îl urmăm pe Hristos - sau ne străduim, pe măsura slăbiciuniii noastre - facem parte din Biserică. Și toți sunterm ”luați în evidență” acolo, Sus ! Și uneori se mai întâmplă ca Dumnezeu să trimită semne și luminări chiar și unui mărunt membru, care nu are nimic de-a face cu ierarhia oficială.
   Asta a fost dintotdeauna, încă dinainte de Hristos ! De multe ori, mesagerii Lui erau oameni simpli: țărani, păstori, etc. (Vezi în zilele noastre cazul lui Petrache de la Maglavit.)

   Cât de vrednici sunt capii, asta nu judec eu ! Dar într-adevăr, simt profund că Dumnezeu are o altă ierarhie. Cu unele excepțiii, desigur ! Acele excepții care întrețin vie flacăra Ortodoxiei. Cum e, de pildă, părintele Tănase de la Valea Plopului, care a înființat pe cheltuiala sa un fel de orfelinat pntru copiii sărmani și orfani, pe care i-a hrănit și i-a dar la școală pe cheltuiala lui. Desigur, cu ajutor voluntar și plin de iubire din partea oamenilor satului, care au contribuit și ei cu ce au putut.
   Un asemenea om este un model de preot, și sunt convinsă că acei ce l-au cunoscut nu își pot închipui o religie mai bună decât Ortodoxia. La fel și părintele Iustin de la Aron-Vodă, părintele Ștefan de la Topraisar - care vede și în Duh...
   Și, sunt convinsă că și în catolicism, și în toate celelalte ramuri creștine, există asemenea oameni minunați. Ei sunt cei care mențin viu Duhul Bisericilor - egregorul lor. Și Bisericile, deși dogmatice și ”în comă”, cum le spui tu - și eu sunt oarecum de acord - vor rezista totuși atât timp cât în sânul lor vor fi asemenea oameni.
   Sau, vor coexista o vreme cu acel model de închinare liberă, pe care l-ai amintit. Și eu sunt adepta lui, chiar îl simt venind, dar totuși, am simțit profund - am primit unele semne zilele acestea - că Bisericile vor mai rezista. E păcat să se distrugă ceea ce încă ”funcționează” - aduce roade ! Poate unii oameni chiar au nevoie de reguli, poate că altfel nu se pot conecta cu Divinul...

   Mulțumesc pentru profunzimea pe care o arăți de fiecare dată, și care dovedește, așa cum am spus. că Biserica e vie, dincolo de ierarhie ! Mă refer la Biserica interioară. spirituală, sau egregorul ei, care poate lua orice formă exterioară.


   P:S: Sper că ai înțeles de ce postez anonim. :) Din păcate....

   Delete
  2. Hmm... :)

   Dacă ne referim la biserica interioară, adică cumva la relaţia omului cu Dumnezeu, atunci şi eu zic că n-o să dispară niciodată, eventual o să îmbrace alte haine, forma ei exterioară se va modifica. Hainele actuale (sistemul religios aşa cum există el azi, cu ortodoxism, catolicism etc) vor rezista până când cineva va croi altele mai bune. Dar esenţa n-o să dispară, nici acum şi nici pe viitor, forma doar va varia. Dacă ar dispare biserica interioară atunci cred că ar dispare planeta cu totul, probabil un cataclism sau ceva, pentru că umanitatea este sursa vieţii şi nu ştiiţa. Am acordat prea mult credit ştiinţei în ultimii ani şi deja ne-am distrus stratul de ozon, avem arme cu care putem dinamita sau polua tot globul etc. So...

   Pe de altă parte eu nu cred că biserica exterioară va mai rezista mult timp în forma actuală. Da, mai sunt unele luminiţe, cunosc şi eu un preot nu sfânt dar sincer, însă tabloul general este cenuşiu. Care e impactul religiei actuale asupra maselor de oameni? Că aşa, dacă vorbim de unul-doi...

   Făcând o analogie, teoretic nici presa n-a murit dar practic între timp au apărut internetul şi blogurile. Blogurile sunt un mijloc mai adecvat de comunicare şi de informare pentru omul modern decât hârtia sau ecranul tv. Ce impact are un preot asupra tinerilor când le spune să nu se mai uite după fetele cu fuste mini? Îţi spun eu, zero. În plus când mai aminteşti de lista de păcate şi de frica de D-zeu (care de fapt sunt deviaţii, n-au cum fi de esenţă divină, cum să-ţi fie frică de cine iubeşti? e un mecanism de control al maselor, hai să nu ne amăgim, biserica a fost folosită în acest scop de mult timp) ţi-ai asigurat totalul dezinteres al publicului tânăr. N-ai cum să prinzi cu aşa ceva, este un sistem învechit, pentru o altă epocă, omul simte nevoia de libertate şi până la urmă Dumnezeu înseamnă (şi) libertate.

   Problema nu-i neapărat specifică bisericii. Şi arta de exemplu are un filon autentic, arta pură te elevează şi prin asta te aduce mai aproape de divin. Dar uită-te la ce se numeşte astăzi artă. Uită-te la filme horror, la muzică rock şi la picturi fără nici o noimă. La fel, şi sportul poate că la origini a fost practicat pentru a-ţi depăşi limitele, atingând infinitul, dar acum te ajută mai mult să-ţi depăşeşti limitele orgoliului, în sensul că uite ce tare eşti tu că ai luat locul 1 la gimnastică sau că practici box. Aşa că vezi tu, Florina, de aia zic eu că biserica exterioară, aşa cum e ea astăzi, n-o să reziste. Din optimism. Pentru că această biserică e o soluţie care cât de cât mai merge la o societate profund afectată. E un fel de medicament pentru un om bolnav. Are şi efecte negative, ca orice medicament. Da, putem încerca să-l perfecţionăm. Dar nu-i mai bine să sperăm la un om sănătos? Acolo toate lucrurile vor merge de la sine. Ar fi păcat să mai reziste multă vreme această biserică şi deci să avem aveeaşi societate...

   Am înţeles cu anonimitatea, că am citit mai sus. Nu-mi explic de ce. Poate îţi blochează pagina antivirusul. În orice caz, se încarcă destul de greoi blogul, e garnisit cu de toate, multe articole (ai putea lăsa doar ultimul pe prima pagină, că scrii mult), multe chestii inutile în dreapta (le-ai putea pune într-o pagină separată) etc. Na, sorry dar la partea tehnică nu străluceşte, ceea ce-i un lucru neplăcut pentru unii cititori şi până la urmă îţi scade din impactul pe care-l ai.

   Delete
  3. Hmm... :)

   Dacă ne referim la biserica interioară, adică cumva la relaţia omului cu Dumnezeu, atunci şi eu zic că n-o să dispară niciodată, eventual o să îmbrace alte haine, forma ei exterioară se va modifica. Hainele actuale (sistemul religios aşa cum există el azi, cu ortodoxism, catolicism etc) vor rezista până când cineva va croi altele mai bune. Dar esenţa n-o să dispară, nici acum şi nici pe viitor, forma doar va varia. Dacă ar dispare biserica interioară atunci cred că ar dispare planeta cu totul, probabil un cataclism sau ceva, pentru că umanitatea este sursa vieţii şi nu ştiiţa. Am acordat prea mult credit ştiinţei în ultimii ani şi deja ne-am distrus stratul de ozon, avem arme cu care putem dinamita sau polua tot globul etc. So...

   Pe de altă parte eu nu cred că biserica exterioară va mai rezista mult timp în forma actuală. Da, mai sunt unele luminiţe, cunosc şi eu un preot nu sfânt dar sincer, însă tabloul general este cenuşiu. Care e impactul religiei actuale asupra maselor de oameni? Că aşa, dacă vorbim de unul-doi...

   Făcând o analogie, teoretic nici presa n-a murit dar practic între timp au apărut internetul şi blogurile. Blogurile sunt un mijloc mai adecvat de comunicare şi de informare pentru omul modern decât hârtia sau ecranul tv. Ce impact are un preot asupra tinerilor când le spune să nu se mai uite după fetele cu fuste mini? Îţi spun eu, zero. În plus când mai aminteşti de lista de păcate şi de frica de D-zeu (care de fapt sunt deviaţii, n-au cum fi de esenţă divină, cum să-ţi fie frică de cine iubeşti? e un mecanism de control al maselor, hai să nu ne amăgim, biserica a fost folosită în acest scop de mult timp) ţi-ai asigurat totalul dezinteres al publicului tânăr. N-ai cum să prinzi cu aşa ceva, este un sistem învechit, pentru o altă epocă, omul simte nevoia de libertate şi până la urmă Dumnezeu înseamnă (şi) libertate.

   Problema nu-i neapărat specifică bisericii. Şi arta de exemplu are un filon autentic, arta pură te elevează şi prin asta te aduce mai aproape de divin. Dar uită-te la ce se numeşte astăzi artă. Uită-te la filme horror, la muzică rock şi la picturi fără nici o noimă. La fel, şi sportul poate că la origini a fost practicat pentru a-ţi depăşi limitele, atingând infinitul, dar acum te ajută mai mult să-ţi depăşeşti limitele orgoliului, în sensul că uite ce tare eşti tu că ai luat locul 1 la gimnastică sau că practici box. Aşa că vezi tu, Florina, de aia zic eu că biserica exterioară, aşa cum e ea astăzi, n-o să reziste. Din optimism. Pentru că această biserică e o soluţie care cât de cât mai merge la o societate profund afectată. E un fel de medicament pentru un om bolnav. Are şi efecte negative, ca orice medicament. Da, putem încerca să-l perfecţionăm. Dar nu-i mai bine să sperăm la un om sănătos? Acolo toate lucrurile vor merge de la sine. Ar fi păcat să mai reziste multă vreme această biserică şi deci să avem aveeaşi societate...

   Am înţeles cu anonimitatea, că am citit mai sus. Nu-mi explic de ce. Poate îţi blochează pagina antivirusul. În orice caz, se încarcă destul de greoi blogul, e garnisit cu de toate, multe articole (ai putea lăsa doar ultimul pe prima pagină, că scrii mult), multe chestii inutile în dreapta (le-ai putea pune într-o pagină separată) etc. Na, sorry dar la partea tehnică nu străluceşte, ceea ce-i un lucru neplăcut pentru unii cititori şi până la urmă îţi scade din impactul pe care-l ai. Altfel, pt mine n-are nici o importanţă că postezi ca anonimă sau cu alt nick, cât timp eşti tu. Probabil nici pe Dumnezeu nu-l deranjează că unii îl strigă Allah, alţii Iehova... :)

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  5. scuze pentru postarea multiplă, mi-a apărut o eroare la primele două încercări. al treilea comentariu a mers dar văd că de fapt le-a afişat şi pe primele două. eventual lasă doar unul şi şterge-le pe restul, mersi...

   Delete
  6. Uite că acum sunt la muncă, și pot intra pe pagina mea logată ! Mulțumesc pentru înțelegere.
   Ți-am șters doar un comentariu, care era identic cu un altul, dar în rest le-am păstrat pe cele două, pentru că mi-a plăcut partea cu felul cum îl strigăm pe Dumnezeu. :)
   Despre pagină, ce să zic, știu că nu strălucește tehnic, dar am multe lucruri de suflet acolo - toate acele chestii din lateral de care zici - și eu m-am obișnuit cu ea așa de ani de zile. Poate o să mai reduc din articolele pe o pagină...

   Acum, trecând la tema propriu-zisă, pot să îți spun că sunt de acord cu tine în proporție de 90%. Bisericile vor dispărea treptat - sau cel puțin, forma în care vor apărea de acum încolo se va modifica mult. Tocmai asta voiam să spun în postările următoare: că orice religie are etapele ei de dezvoltare, apoi intră în declin. Asta depinde, în cea mai mare măsură, de oamenii care slujesc, și care încet-încet se îndepărtează de esență, de Duh, și încep să se cramponeze de literă, pentru că Duhul nu-i e accesibil oricui.
   Sincer, nu știu ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar reuși să mențină flacăra vie, ca la începuturi; oare acea religie n-ar mai dispărea, sau forma nu i s-ar mai modifica dramatic ? Sau ea s-ar modifica oricum, pentru că e o cerință a evoluției spirituale a omenirii ?
   Încă nu am văzut acest exemplu în istorie, de aceea îmi pun întrebarea. Dimpotrivă, am văzut că toate formele de organizare și expresie umană - inclusiv arta și jurnalismul, după cum spui - își pierd suflul inițial, și trebuie reînnoite, sau înlocuite de altele. Și la nivelul organizării statale e la fel - după cum bine a surprins Platon în Republica.

   De fapt, toate reflectă îndepărtarea omului de Divin. Această disoluție, această tendință spre urât și banal, reflectă căderea în materie. Dar pe de altă parte, se spune că numai atunci când omul atinge adâncul materiei, se ivește forța care îl propulsează din nou spre ceruri. La fel spune și Platon (oamenii de aur vor apărea din nou stimulați de condițiile restrictive din cadrul tiraniilor, ca o reacție la acestea); și filosofia indiană, ce spune că epoca de aur va reîncepe numai după Kali Yuga, cea mai întunecată fază de cădere în materie a omului - și în care ne aflăm actualmente.
   La fel, acum 2000 de ani, Iisus a fost trimis într-o epocă considerată de mare întuneric spiritual, în care spiritul Legii lui Moise se pierduse, și rămăsese doar litera.

   Și acum ne aflăm la o răscruce asemănătoare... Mulți oameni simt asta ! Poate că nu va veni un nou Iisus, dar spiritul lui va însufleți pe mai mulți. Tocmai de aceea vechile Biserici se clatină, așa cum se clătinau și Templele legii vechi la prima venire a lui Iisus.

   Gata, mă opresc aici, pentru că o parte din aceste lucruri chiar voiam să le spun în postări ! Dar timpul meu e atât de măsurat, că rar de tot găsesc suficient ca să scriu postări lungi.

   Mulțumesc pentru contribuție, cred că ne vom întâlni cu toții în noua lume, și în noua Biserică ! Totți cei care simțim la fel...

   Delete
  7. Ok, aștept cu interes postările viitoare. Mă gândeam că vei merge cumva pe linia asta, din titlu...

   Delete
  8. Nu va veni un nou Iisus, va veni Iisus, aşa
   cum a promis.

   Nu am nicio îndoială în această privinţă şi nu vorbesc de o venire în spiritul celor care Îl caută şi Îl iubesc, ci de o venire în fapt. Acea venire în spirit deja se întâmplă.
   Totul Îi anunţă venirea, însă noi preferăm să credem că va fi o schimbare interioară şi atât; încă suntem legaţi de actuala lume, cu plusurile şi minusurile ei şi deloc dispuşi să o schimbăm, fie şi pe cea mai frumoasă împărăţie a spiritului.
   Dar aşa cum zice îngerul revelaţiei: "Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă. "

   Puterea noastră este prea mică în faţa ordinii divine, iar acţiunile noastre neînsemnate, căci nu provin din imperiul spiritului.

   @};-
   Multă iubire, draga mea, ţie şi celor care te citesc.

   Delete
  9. Draga mea denaide, aș fi nespus de fericită dacă ar fi așa ! Deși, am greșit mult, și știu că El ar fi îndreptățit, în primul rând, să mă mustre.

   Dar, chiar dacă va veni, nu e sigur că acest lucru s-ar produce în cursul vieții noastre, sau chiar a copiilor noștri. Nimeni nu știe ziua și ceasul... Până atunci, rămân la simțirea că El alege să vină, mai întâi, în sufletele adepților Săi: ”pe cer se va arăta semnul Fiului Omului”. Sufletul nostru este un cer... și, când va veni El, sufletul nostru se va supune semnului Său.
   Nu degeaba a spus El : ”mulți dintre cei de față vor vedea acestea”; deși, nici chiar în acea epocă, nu toți ucenicii au trăit la nivel vizibil cele profețite de El. Dar probabil că, în sufletul lor, El a venit, și ei au văzut toate acele lucruri în interiorul lor.

   În rest, bine ai spus că puterea noastră e mică, și acțiunile neînsemnate ! Și puterea noastră de a face binele, tot mică este, din păcate ! Și, de multe ori, voind să facem binele, iese altfel... Cred că asta e un fel de lecție a neputinței noastre omenești.

   Și ție multă iubire, pentru că ești un suflet luminos, care respiri pace și înțelepciune ! Și, multă speranță în mai bine ! În ciuda neputinței noastre... :)

   P.S. Iar sunt acasă, și nu îmi pot accesa pagina logată.

   Delete
 3. Uite, tu ai acest Duh...
  Si Dumnezeu doreste sa ti-l amplifice de zeci si sute de ori si chiar mii de ori....
  Iar in legatura cu aparitiile si cu viziunile... Fiecare le are direct proportional cu Iubirea fata de Dumnezeu.
  Dumnezeu se arata aceluia care il iubeste mai mult.
  Adeseori Iubirea aceasta mare este instotita de pacate.
  Totusi Dumnezeu stie ce comoara este iubirea, iar pacatele, pentru El, sunt doar un fleac, oricand le poate sterge. Iubirea cea mare le va spala, le va sterge, le va uita.
  "19.Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură.
  20.Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură.
  21.Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. " Matei 6

  Fericiti, nu-i asa, cei a caror comoara este chiar Dumnezeu cel viu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Îngere, ești prea bun cu mine ! Uneori simt și eu că am puțin Duh, că sunt călăuzită, dar simt și când Duhul se îndepărtează. Și, știu și de ce se îîndepărtează...

   E adevărat și că nu oricine are apariții și viziuni, care sunt rezervate celor foarte iubitori și smeriți. Dar eu, când am spus ”descoperiri”, m-am gândit la orice formă în care Dumnezeu poate să ne lumineze - chiar și în sufletul nostru, sau prin deschiderea minții. Sunt unii oameni care ajung să înțeleagă lucruri la care nici nu s-au gândit că ar fi posibil, și simt că li s-a deschis mintea, și simt care e adevărul sau falsul din lucruri.Și aceasta e un fel de descoperire, și chiar mulți preoți cu har o au ! De fapt, de aceea vine lumea la ei, pentru că simt că ei înțeleg lucrurile în profunzime, și le pot da cel mai bun sfat.
   Însă, nu e un dar rezervat numai preoților, după cum am spus !

   Și da, ai dreptate că păcatele pot fi curățite ”ca lâna albă”, dacă există pocăințâ și iubire. Dar, pentru asta, mai trebuie încă ceva ! Mai trebuie să existe și înțelegerea păcatului - să simțim că am greșit. Și, să simțim și că ne putem schimba ! Altfel, e foarte greu....
   De fapt, Dumnezeu-însuși, în Înțelepciunea Sa, a hotărât să îi lase să trăiască pe cei ce nu se pot încă schimba, dar își știu greșeala. Și, El știe că ei se vor întoarce totuși cândva...

   Da, fericiți cei de care ai spus !

   Mulțumesc de trecere, și de înțelepciunea și înțelegerea pe care le aduci mereu ! Să fii și tu înțeles pe deplin !

   P.S. Cred că ai citit mai sus de ce trebuie să postez anonim.:)

   Delete
 4. Iubire si frumusete sa te inconjoare de ziua femeii.
  Sa ai cerull in suflet si inima in ceruri... acolo unde nimic nu te poate rani!

  Te imbratisez cu iubire si dor...
  La multi ani Femeie draga mie!

  ReplyDelete
 5. Draga mea Celstine, aceleași frumose urări și ție, suflet frumos ! Tu ai știut să găsești echilibrul între feminitate și spiritualitate. De fapt, toate femeile ar trebui să facă asta, pentru că femeia are un imens potențial spiritual, izvodit din spiritul de sacrificiu și de devoțiune care îi este inerent. Trebuie doar să știe unde să îl canalizeze !

  O îmbrățișare și ție, și primăvară cu binecuvântări !

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...