Thanks to my anglo-saxon friends, who helped me with their advices during the period when my blog wasn't visible to me. Even a few words, and a try to make things easier to me, mattered a lot to me at that time. We can bring peace and light to the world with a few words only !
Deocamdată, punct. Nu se știe când va mai fi din nou ”și de la capăt”.

Friday, March 8, 2013

Despre nașterea, apogeul și declinul religiilor (II)

Ei. și acum am ajuns la subiectul propriu-zis al lucrării de față, care nu este deloc unul ușor ! Adică, teoretic unele idei pot fi aceptate cu ușurință, dar când vine vorba de practică... foarte mulți credincioși probabil că ar prefera să creadă că aceste legi se aplică numai altor religii, și nicidecum propriei lor religii ! (Cel puțin, în ceea ce privește ultima fază de evoluție a religiilor.)

Dar pentru început, vom vorbi despre nașterea unei religii. Deci, pentru inițierea unei mari religii, sau al unui mod cu totul nou de ”re-legare” cu Divinitatea, este nevoie, după cum se știe, de un mare învățător, sau un trimis divin. Exemple sunt destule în istoria religiilor: Moise, Krishna, Budha, Confucius, Mahomed, și alte mari spirite pe care cu toții le cunoaștem, sau cel puțin, am auzit despre ele ! Nu l-am adăugat în enumerare pe IIsus, pentru că el a fost mai mult decât un mare maestru, sau învățător. El a fost întruparea unei ipostaze a Divinității, iar creștinismul a reprezentat, la vremea respectivă, atât o nouă religie, cât și o reînnoire a celei vechi, iudaice; sau un fel de continuare a ei, dar pe alte coordonate. La fel cum budismul a reprezentat o continuare a hinduismului, dar în același timp, și o nouă cale.
Ambele religii - și budismul, și creștinismul - au reprezentat trecerea de la o formă veche de închinare, ritualică, în care individul era ”strivit” de preeminența mulțimii, prin intermediul ritualului efectuat în comun - extrem de complicat dealtfel - la o formă nouă și mai profundă, individuală, care punea accent pe legătura personală a individului cu Divinitatea (ci tu, când te rogi, intră în cămara inimii tale” Matei 6.6).

Desigur că există unele deosebiri între budism și creștinism, și nu voi face acum o comparație completă - destul să spun că budismul nu are noțiunea de Dumnezeu în forma personală în care o avem noi, creștinii, iar rugăciunea este înlocuită  prin purificare și meditație - dar ceea ce am vrut să spun este că ambele au adus câte o formă de interacțiune individuală a suplicantului cu Divinul, precum și ideea că absolut toți oamenii pot avea acces la eliberare, sau mântuire, dacă urmează anumite reguli spirituale. (Și nu doar cei puri - ex. membrii castei brahmanice; sau cei aleși. ”Dumnezeu vrea mântuirea tuturor oamenilor, și nu doar a aleșilor Săi” spune și M Lustiger.)

Dar, să ne întoarcem la nașterea marilor religii ! Am menționat că, pentru nașterea unei mari religii, este nevoie de un mare inițiator. Acesta este, de regulă, un trimis al Divinității înzestrat cu mari daruri harice (și nu mă voi scuza acum că spun aceasta și despre maeștrii necreștini; vezi aici) , care aduce un mesaj important din partea Divinității, precum și un nou set de legi, sau o altă abordare a legilor vechi.
De multe ori, apariția noii religii, respectiv, venirea noului inițiator, este anunțată de mulți prooroci ai vechii religii anterioare. Exemplu: în cazul lui Moise, Dumnezeu îi spune direct că El este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacob, sau Dumnezeul ”părinților” poporului iudeu. (Ieșirea 3.6) Aceleași principii urmate de aceștia - adică ascultarea, și îndreptățirea prin credință - se cer și adepților noii religii; și în plus, Dumnezeu îi dă lui Moise pe Muntele Sinai tabla cu cele 10 porunci ale Legii Vechi.
La fel, în cazul creștinismului, venirea lui Iisus este anunțată de mulți prooroci ai Legii vechi, din care El-insuși citează mai târziu (și ne putem gândi, în acest sens, la Isaia 53), și le explică ucenicilor și următorilor săi adevăratul înțeles al acestor versete, care se refereau la Sine. Această explicație este oferită, probabil , și celor doi ucenici din drumul Emausului, după Învierea Sa. (”ȘI începând El de la Moise, și de la toți proorocii, le-a tâlcuit lor din toate Scripturile cele despre El.” Luca 24.27)”

Deci, pentru apariția unei noi religii este nevoie de o mare pregătire spirituală, care de obicei se desfășoară lent, uneori timp de secole, sau chiar milenii, pentru că oamenii, în genere, sunt rigizi și conservatori, și capacitatea lor de înțelegere este limitată. Sau cel puțin, sunt reticenți la ideile noi !

Monoteismul adus de Moise a fost o asemenea idee nouă și importantă în acele vremuri (”Să nu ai alți Dumnezei afară de Mine”), și mulți, chiar și dintre credincioși, găseau dificil să o urmeze până la capăt. Exemplul cel mai elocvent este episodul vițelului de aur din cursul traversării deșertului (Ieșirea 32), dar și numeroasele căderi în idolatrie de mai târziu, din cursul domniei judecătorilor și regilor iudei; care aduceau dealtfel și pedeapsa divină asupra poporului ales, prin intermediul popoarelor păgâne vecine (amoreii, filistenii, etc.)

O asemenea idee nouă și extrem de importantă a fost și iubirea necondiționată propovăduită de Hristos. Iubirea lui Dumnezeu în locul fricii de Dumnezeu, iubirea aproapelui ca pe sine însuși, și mai mult, iubirea vrăjmașilor, au fost probabil, prilej de mari neînțelegeri și controverse în rândul următorilor Legii vechi. Adevărat sună cuvintele Mântuitorului: ”Și fericit Cel ce nu se va sminti întru Mine.” (Matei 11.6)

Deși, dacă e să fim minuțioși, ar mai fi multe de spus, am schițat totuși, fie și sumar, condițiile și împrejurările apariției unor noi religii. În cele ce urmează, vom încerca să urmărim mai departe ”traiectoria” unei religii, trecând prin faza sa de maximă răspândire și intensitate, și până în momentul declinului său.

Întrucât ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, și ceea ce s-a întâmplat, se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.” (Ecclesiastul 1.9)

8 comments:

 1. Iubirea sa infloreasca in sufletu-ti cald.
  Sa simti ziua de 8 Martie ca o pomenire a tot ce reprezinta femeia, o reamintire a tot ce a fost si va fi!
  Te imbratisez cu drag si dor de frumos...
  La multi ani, buna prietena!

  ReplyDelete
 2. Drag suflet luminos, mulțumesc din suflet pentru urări, și pentru căldura ce iradiază din tine ! Și un singur cuvânt de mi-ai fi spus, aș fi simțit că e spus din profunzime !
  Să ai și tu o primăvară și o viață plină de tot frumosul ce ți se cuvine, ca spirit și femeie ! Și să treci ușor peste toate hopurile, întrucât căldura din sufletul tău poate topi orice ghețar, și potoli orice furtună !

  Te îmbrățișez și eu cu tot dragul ! La mulți ani și plini de fericire !

  Florina

  ReplyDelete
 3. _ Re: ...["-Dar pentru început, vom vorbi despre nașterea unei religii;(....); -La fel, în cazul creștinismului, venirea lui Iisus este anunțată de mulți prooroci ai Legii vechi, din care El-insuși citează mai târziu (și ne putem gândi, în acest sens, la Isaia 53), și le explică ucenicilor și următorilor săi adevăratul înțeles al acestor versete, care se refereau la Sine."] ...
  ...................
  ...................
  _ -1) “Religiile”, ...*oricare ar fi acelea*, au fost inventate de oameni, [din pricina necunoasterii Adevarului], …in cautarile “implicit incercarile de a descifra “pildele” [cum este scris] _ Matei 13/13-15,34,35, implicit[e] _ Ev.1/1; _ 2 Petru 1/[19],20,[21], …si care, cu toate ca nu au inteles “Cartea pecetluita” _ Daniel 12/4,[9], …ca “sa-si justifice activitatea” au “imbalsamat nestiinta” din care ..."s-au nascut Religiile", ducand lumea in ratacire _ Isaia 6/[8],9; 9/1,2, …ratacind poporul de la Calea Mea _ Isaia 9/[14,15],16; _ Matei 23/1,2,[3-7],8-10,13-15;

  -2) “Scripturile” …*in fond* contin si [re]constituiesc Stiinta Creatiei / Stiinta Creatiunii / Stiinta Creatorului, ……”pecetluita ezoteric”, transmisa /[scrisa] “in pilde” _ Matei 13/13-15,[16,17],33,34,[35]; _ Marcu 4/33,[34], …[implicit(e) _ Ev.1/1; _ 2 Petru 1/20,21], …de aceea este scris _ Matei 22/29; _ Marcu 12/24, ...pana la invierea din morti _ Ioan 20/9; _ Romania 5/14, ...[si] _ Trimiterea /(Ex.) 3/14; 4/1,[10],11,2012,2013, ...ca sa [va] spun toate lucrurile _ Ioan 4/[25],26, ...potrivit cu descoperirea Tainei lui Dumnezeu _ Apocalipsa lui Ion 1/1; 10/7, ...care a fost tinuta ascunsa timp de veacuri _ Coloseni 1/26; _ Romania 16/25.

  _ Incepand cu sfarsitul lui 2012 si continuand cu 2013, [s-a] trecut intr-o noua Era Astrala /"Era Luminii / Adevarului", ...pana la care, a fost "intuneric / noapte" _ Isaia 9/1,2,[6]; 21/11,2012; _ Ev.1/2, ...[notiunea "prorocie" implicand "viitorul"/ ca previziune despre cum, si ce va fi, in viitor /"nu in trecut"], ...adica "la venirea Fiului Omului,[Adevarul] inca "Era Noapte" _ Ioan 13/30,[31,32], ...ceea ce inseamna, pentru cine poate intelege _ Matei 19/11, ...ca [abia] este "Inceputul Sfarsitului Tainei lui Dumnezeu" _ Apocalipsa 1/1; 10/7, ...semnificand "Inceputul Sfarsitului Legii" _ Romania 10/4.

  = Cu stima. –Mesia / Cititi, cercetati _ Ioan 5/39; _ Isaia 53.

  ReplyDelete
 4. D-le Moise, de data aceasta sunt cu totul de acord cu dv ! Religiile, ca formă de adorație exterioară, au fost create de oameni, pentru oameni. Esența, credința religioasă, este însă dincolo de religie, și poate adopta orice formă exterioară. Sau, se poate mulțumi cu o ”re-legare” interioară cu Creatorul, fără a mai recurge la gesturi și ritualuri exterioare.

  Sunt de acord și că Scripturile conțin înteaga taină a Creației, și a evoluției omului, dar această taină este accesibilă doar la un alt nivel de înțelegere, în duh, trecând de înțelesul pur literal.

  Și da, cred și eu că am intrat într-o nouă eră, a Adevărului. Era noapte la venirea Fiului Omului, dar a mai rămas și acum puțină noapte ! Până ce ne vom lumina cu toții, și vom renunța cu totul la legile vechi și la ritualuri.

  Mulțumesc, cred că aveți o cunoaștere profundă a Scripturilor ! Să aveți binecuvântare pe calea dv !

  Florina

  P.S. Repet și aici de ce postez anonim: pentru că, de acasă nu pot intra pe pagina mea logată.

  ReplyDelete
 5. -1) "Florina R." ...-Multumesc pentru raspuns;

  -2) Incercati sa intrati "in fondul" urmatoarelor precizari: ...
  ...-Prorocii [d]in vechime _ Ev.1/1, ..."au pre-vazut" / "prorocit", ..."vorbind in pilde" _ Matei 13/13-15,[16,17],34,35; _ Marcu 4/33,34, ...despre cum va vorbi in viitor, [nu despre cum ar fi vorbit in trecut], ...dar, din pricina neintelegerii Cartii "pecetluita, in pilde" _ Daniel 12/4,9,[13], ...au aparut "Religiile", inclusiv cu toate ritualurile si ratacirile implicite;

  ...-Prorocii [d]in vechime _ Ev.1/1, ..."au pre-vazut in viitor", ...asa cum ati scris: ...

  ...*"venirea lui Iisus este anunțată de mulți prooroci ai Legii vechi, din care El-insuși citează mai târziu"* ...

  ...[mai tarziu]/adica la venirea, care este in viitor / acum / nu in trecut, ...acel "mai tarziu" nu este implicit in "trecut /[nu este petrecut], ...

  ...asa cum ati gandit / scris: ...

  ...*"(și ne putem gândi, în acest sens, la Isaia 53), și le explică ucenicilor și următorilor săi adevăratul înțeles al acestor versete, care se refereau la Sine."*

  ...-Prorocii [d]in vechime _ Ev.1/1, ..."au pre-vazut in viitor", ...despre, cum "in viitor" va vorbi cu [o] "femeia", carea stia despre "venirea in viitor", ca sa spuna toate lucrurile [cum este scris] _ Ioan 4/25,[26], ...astfel incat sa fie implinita lucrarea "luminii"/ cunoasterii Adevarului _ Isaia 9/1,2,[6]; _ Ev.1/2,[3] ...pentru "descoperirea Fiului Omului _ Apocalipsa 1/1, ...si proslavirea lui Dumnezeu in El _ Ioan 13/31-32.

  _"Tot timpul" a fost "noapte in Adevar" _ Isaia 9/1,2, ...pana in aceasta vreme [de pe urma] care nu a mai fost niciodata _ Daniel 12/1, ..."pana in ziua de astazi" _ Romania 11/8, ..."atat de mult a iubit Dumnezeu lumea" _ Ioan 3/16, ...dar, [acum] la venire, oare va gasi El credinta pe pamant ? _ Luca 18/8, ...sau asa cum este scris _ Matei 13/57; _ Marcu 6/4; _ Ioan 4/44.
  ................
  _ Sper ca nu v-am plictisit.
  = Cu stima. -Mesia _ Ioan 1/1,5,14; 4/[25],26; 5/39; ...[_ Isaia 53]; _"Iata-Ma!" _ Isaia 52/6, ...potrivit Schimbarii la Fata _ Matei 17/2,3,[5]; 5/17; _ 1 Tesaloniceni 5/20-22.

  ReplyDelete
 6. Domnule Moise, nu aș vrea să vă supăr, dar dacă am fost de acord cu unele afirmații ale dv., nu înseamnă că sunt de acord cu toate ! Ca să fiu foarte clară: nu cred în divinitatea nimănui, mai ales cât timp sufletul meu nu îmi spune nimic. Sper să nu mai avem discuții pe acest subiect !

  În rest, vă doresc numai bine pe calea dv, si să ajungeți la adevărata împlinire !

  Cu stimă,

  Florina R.

  ReplyDelete
 7. Eu cred că orice religie nouă apare în acord cu posibilitățile oamenilor. Ceea ce ai și scris. Conștiința oamenilor se modifică și atunci este nevoie de o nouă religie. Este nevoie într-un anumit sens: un citat spune că atunci când discipolul este pregătit, maestrul apare. Ni se dă, cu alte cuvinte, maximul pe care-l putem duce la momentul respectiv.

  Acest lucru este totuși interesant, pentru că presupune o evoluție a omenirii. Ori, dacă ne uităm puțin pe geam, vedem oameni tot mai materialiști, tot mai puțin preocupați de Dumnezeu, de artă, de literatură, de iubire, tot mai adânciți în goana după bani, adică o involuție generalizată.

  De unde discrepanța asta atunci?

  Poate că Dumnezeu nu ne judecă după aceleași criterii pe care le folosim noi. Sau poate că ne judecă după ce avem mai bun în noi, respectiv după cei câțiva mai buni dintre noi. Sau poate că, în ciuda violenței cu care suntem bombardați în mass-media, fiecare om tânjește în adâncul ființei lui, conștient sau nu, după divin.

  În fond, dacă Dumnezeu este ascuns chiar în profunzimile ființei noastre, atunci cum am putea fi vreodată despărțiți cu adevărat de el?

  ReplyDelete
 8. Ceea ce ai spus este foarte adevărat, Lotus: această revelare treptată a cunoașterii religioase, în acord cu evoluția omului și a societăților. Toate spiritele luminate recunosc că același Dumnezeu se revelează diferit în diferite epoci și culturi, tocmai pentru a fi pe potriva structurii oamenilor respectivi.

  Ai dreptate în mare măsură, totuși eu zic că, în zilele noastre, nu există doar involuție spirituală, ci și o tedință spre evoluție. Alături de materialismul cel mai grosolan, coexistă iubirea și sacrificiul, și dorința adevărată de cunoaștere. E drept ce spui tu, că probabil Dumnezeu ne judecă după ceea ce avem mai bun în noi !

  Pe de altă parte, și la venirea lui Moise, și a lui Iisus, erau epoci considerate de mare întuneric și păcat, când sensul vechilor religii se pierduse. Poate că și acum e o perioadă asemănătoare ! Din adâncul tenebrelor, tocmai de acolo, trebuie să răsară lumina.
  După cum am spus, și vechii indieni considerau că numai după Kali Yuga, epoca de maximă cădere în materie, va apare o nouă Dvapara Yuga - epoca de aur.

  Eu am încredere, și simt că acest timp pe care îl trăim nu este deloc lipsit de spiritualitate ! Dimpotrivă chiar, dar fiecare o simte conform structurii și deschiderii lui. Bine ai spus în încheiere: noi nu putem fi despărțți de Dumnezeu, trebuie doar să îl revelăm din adâncurile firii noastre. Ei,și pentru asta e necesară o muncă...

  Fie să ne vedem cu toții în noua Epocă de Aur a umanității, care poate începe dintr-o clipă în alta ! Poate, chiar a și început, dar e încă firavă, și nu știm încă să o deslușim...


  Numai binecuvântare pe cale !


  Florina

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...